Že mohou grilovat jen masožravci? Nesmysl!

Vaření a recepty 12. dubna 2012

Jsou za námi další svátky, které mají na naši linii devastující dopad. A blíží se konfrontace s plavkami. Dokážeme vám, že grilovat se dá nejen maso.

Teplé večery, kdy můžeme venku posedět u grilu a prostě „pobejt“, jsou tady. Pro valnou většinu (zvláště mužské) populace grilování rovná se šťavnatá vepřová kotletka nebo půlka kuřete.

Ženy nejspíš v rámci blížících se plavek dají přednost dietnější rybě. Grilování ale přece neznamená jen masové hody!

Grilovaná zelenina, ovoce či sýry potěší nejen labužníky, ale i vegetariány a v neposlední řadě děti, které mnohdy grilované maso odmítají. Vyzkoušejte naše tipy...

Od brambor až po lilky

Grilovat se dá v podstatě jakýkoli druh zeleniny. Nejčastěji to bývají různobarevné papriky právě pro jejich pestrost a skvělou chuť a také okurky. Výborně se hodí také brambory. Nakrájejte je však spíše na tenčí kolečka, ať jsou hotovy dříve.

Pro grilování vřele doporučujeme cukety a lilky. Stačí je nakrájet na kolečka a prosolit, nechat asi dvě tři hodinky pod pokličkou odpočinout, aby pustily vodu a při úpravě nehořkly. Poté přebytečnou vodu slijte (můžete opláchnout i sůl), jen lehce je zakápněte olivovým olejem a po obou stranách ogrilujte.

Tip redakce

Chcete-li zachovat romantičnost brambor připravených v ohni, vhoďte malé rané brambory na kraj grilu do méně rozžhavených uhlíků. Budou rychle hotové a báječně ovoněné dřevěným uhlím.

Mňam, plněná paprika

Jestli jste se někdy pohybovala po Balkánu nebo okolo Řecka a tuto pochoutku ochutnala, možná jste si na ní vytvořila závislost stejně jako já. Příprava je přitom báječně jednoduchá:

Klasické zelené papriky s ostrou špičkou omyjte, odřízněte stopku a zbavte jadérek. Balkánský sýr nakrájejte, můžete k němu přidat trochu bylinek nebo čerstvou pažitku či petrželku. Touto směsí papriky naplňte, lehce potřete olivovým olejem a grilujte zabalené do alobalu, aby směs nevytekla.

Sýry na gril patří!

Hitem posledních grilovacích sezon je grilovaný hermelín. Samozřejmě můžete použít i kozí nebo jiné typy aromatických sýrů. Jak na to? Sýr obalte v připravené směsi olivového oleje, grilovacího koření a bylinek, zabalte ho do dvou vrstev alobalu a grilujte. A máte-li doma ještě listové těsto, obalte sýr v koření a zabalte ho do rozváleného listového těsta. Až nyní obalte alobalem a grilujte.

cibule na grilu

Grilovat zkuste cibule...

zdroj: Isifa.com
paprika s kuskusem

... nebo papriky plněné kuskusem

zdroj: Isifa.com

Sladká ovocná tečka

Na přípravu ovocného špízu jsou potřeba dřevěná napichovátka, která předem ochladíte ve studené vodě. Recept lze samozřejmě realizovat i s napichovátky z jiných materiálů, ale upřímně: není to ale ono.

Na špejle napichujte dle chuti ovoce, které zrovna máte k dispozici. Skvěle se hodí banány, broskve, hrušky či meruňky. Vybírejte spíše tvrdší kousky. Při grilování můžete ovoce ještě potírat sladkou šťávou a postupně posypávat třtinovým cukrem. Asi po pěti minutách začne ovoce karamelizovat a hnědnout, a to je ideální čas pro jeho konzumaci.

jídlo

Grilovaný sýr se zeleninou

Příprava: 10 minut

Grilování: 10 minut

1 porce: 1446 kJ (344 kcal), 14,9  g bílkovin, 23  g tuků, 19,2  g sacharidů

Pro 4 osoby potřebujete (na 4 porce):

4 porce řeckého ovčího sýru (celkem 200  g)

2 červené papriky

2 malé cukety

2 tvrdá rajčata

8 plátků celozrnné bagety

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci balzamikového octa

drcený pepř

sůl

Postup:

  1. Zeleninu omyjte. Papriky podélně rozkrojte a zbavte semínek, cukety nakrájejte podélně na dlouhé plátky, rajčata na půlky. Všechnu zeleninu pokapejte olejem, osolte, opepřete a opečte ze všech stran na kraji grilu.

  2. Plátky bagety pokapejte nepatrně olejem a nechte je na kraji grilu ohřát.

  3. Porce sýru potřete z jedné strany olivovým olejem a balzamikovým octem, opepřete je a rychle opečte z jedné strany (potřené) na středu grilu. Sýr i zeleninu rozdělte na talíře, doplňte plátky bagety, případně čerstvými bylinkami, a ihned podávejte.

titulka kuchyně

Další „hubené“, rychlé a chutné recepty najdete v časopise Dietní Kuchyně 4/2012, který je od 11. dubna na stáncích. Plus několik vzorových denních jídelníčků, informace o tom, jak a co číst na etiketách, a další nápady, které vám pomohou onen okamžik konfrontace s plavkami se ctí ustát.