Oškubejte záhonky, dnes se vaří s kytičkami

Vaření a recepty 13. dubna 2012

No ano, na horách ještě leží sníh. Ale vy už budete mít na zahradě sedmikrásky, ne? A za chvíli je i nová mrkvička.

recept jáhlový salát s ředkvičkou
zdroj: smagpix.com

Jáhlový salát

Potřebujete:

litr drůbežího vývaru (i z kostky)

200 g jáhel

1 svazek ředkviček

1 malou cuketu

4 lžíce slunečnicového oleje

1 lžičku mletého kari

mleté chilli

mletý zázvor

mletý pepř

sůl

sedmikrásky na ozdobení

Postup:

  1. Jáhly uvařte v drůbežím vývaru se lžičkou kari koření doměkka, sceďte, propláchněte studenou vodou a nasypte do mísy.

  2. Očištěné a omyté ředkvičky a cuketu nakrájejte na drobné kostičky, přidejte je spolu s olejem do mísy s jáhlami a promíchejte.

  3. Salát dochuťte solí, pepřem, chilli a zázvorem a při podávání ozdobte lístky a kvítky sedmikrásek.

recept jarní salát
zdroj: smagpix.com

Jarní svačinka

Potřebujete:

400 g oloupaných syrových brambor

1 svazek ředkviček

2 menší kedlubny

2 jarní cibulky

hrst sedmikrásek

2 lžíce olivového oleje

sůl

300 g zakysané smetany

2 lžíce nakrájené pažitky

2 lžíce nakrájené zelené petrželky

1 stroužek česneku

sůl

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu asi 1,5 litru vody, osolte ji, nasypte do ní brambory nakrájené na plátky a povařte je tak, aby zůstaly pevné. Pak je sceďte, nasypte na plech a nechte dobře vypařit.

  2. Kedlubny oloupejte, překrojte na půlky a nakrájejte je na plátky. Vložte je do mísy, přidejte očištěné a na plátky nakrájené ředkvičky a očištěné cibulky nakrájené na jemné plátky, zeleninu osolte a přelijte olejem. Přidejte zchladlé plátky brambor a opatrně promíchejte.

  3. V misce smíchejte zakysanou smetanu s bylinkami a česnekem utřeným se solí. Zálivku rozdělte do misek nebo vhodných sklenic, přidejte promíchanou zeleninu a každou porci salátu doplňte sedmikráskami.

recept polévka sedmikrásková
zdroj: smagpix.com

Mléčná sedmikrásková polévka

Potřebujete:

1 l mléka

20 kvítků sedmikrásek

1 menší pórek

1 svazek čerstvých bylinek (podle vlastního výběru)

4 lžíce instantní jíšky

1 kostku masoxu

mletý bílý pepř

sůl

bylinky, sedmikrásky a bylinkový olej (nebo panenský olivový) na ozdobení

Postup:

  1. Mléko přiveďte k varu, přidejte masox, opraný a překrájený pórek, polévku osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Pak vmíchejte instantní jíšku a dále vařte 5 minut.

  2. Přidejte nakrájené bylinky a sedmikrásky, polévku rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.

  3. Při podávání vložte do každého talíře kytičku bylinek se sedmikráskami a polévku pokapejte lžičkou oleje.

recept mrkvový koláč
zdroj: Kuchyne.cz

Mrkvové řezy

Potřebujete:

350 g vařených oloupaných brambor

180 g polohrubé mouky

90 g rozpuštěného másla

30 g cukru

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

mouku na vál

300 g oloupané mrkve

2 lžíce pomerančové marmelády

1 vejce

2 lžíce cukru

2 lžíce krupice

1 lžíci másla

citrónovou šťávu

Postup:

  1. Plátky mrkve povařte s 2 dl vody, cukrem a marmeládou doměkka. Ke konci směs stále míchejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina.

  2. Krupici lehce opražte za stálého míchání na másle a odstavte z ohně. Měkkou mrkev rozmixujte s vejcem a citrónovou šťávou, vmíchejte krupici a nechte vychladnout.

  3. Uvařené vychladlé brambory nastrouhejte, přidejte sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a rychle vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, každou vyválejte na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 2 mm a jedním plátem vyložte vymazaný pekáček. Poklaďte ho vrstvou náplně, zakryjte druhým plátem a okraje smáčkněte k sobě. Povrch propíchejte vidličkou a pečte asi 35 minut při 175 °C. Po prochladnutí moučník nakrájejte na řezy.