Jak se (ne)obejít bez vajec

Vaření a recepty 26. listopadu 2019

Řekněme si to na rovinu: vařit se bez nich dá, poradíme vám jak.

Kolik tak za týden doma spotřebujete vajec? Můj manžel si dělá třikrát týdně ráno míchaná vejce na cibulce. Pak taky jednou týdně pečeme, třeba makovou bábovku s jedním vejcem, nebo minulý týden můj narozeninový dort se čtyřmi. Já si dám tak jednou týdně dvě vařená, z čehož dostane naše mimino půlku žloutku.

Takže suma sumárum to máme jedna tříčlenná rodina doma se stravující asi čtrnáct nebo patnáct vajec týdně. Koupili jsme je za rohem v supermarketu a máme to tak za několik desítek korun týdně. Žádná láce.

Postup:

Kdyby se náhodou obchodníci zbavovali starých vajec, můžete si zkontrolovat jejich čerstvost. Ponořte je do vody, kde jste rozpustila lžičku soli. Nové vejce se položí na délku na dno, tři dny staré se postaví na dně na špičku. Starší vejce budou plavat výš a výš. Proč? Protože vejce postupně ztrácejí vlhkost a nahrazuje ji vzduch. Takže jak se plní vzduchem, líp a líp plavou.

Čím nahradit vajíčka?

Nicméně problém, jak se v kuchyni obejít bez vajec, lamentování neřeší. Pátráním jsem našla tyhle možnosti:

  • Prášek do pečiva. Jeden sáček prý odpovídá až dvěma vajíčkům, když se smíchá s jednou lžící vody a jednou lžící octa nebo s půl lžící oleje a půl lžící vody.

  • Droždí. Sáček sušeného rozpusťte ve čtvrt sklenici horké vody a máte náhradu za dvě vejce. Prý. Ale pozor na výraznou chuť.

  • Želatina. Jeden sáček až za tři vejce.

  • Škrob. Bramborový nebo kukuřičný nebo pudink. Rozmíchat s vodou podle odhadu. Jedna lžíce Solamylu by měla nahradit až dvě vejce v jídlech z řídkého těsta. A do tvarohu do koláčků prý místo vejce funguje vanilkový pudink.

  • Vajahit. To je stará dobrá sušená náhražka vajec z kukuřičné a sójové mouky a sušené syrovátky. Prošleháním polévkové lžíce Vajahitu se 40 ml vody nahradíte jedno vejce. A když promícháte 10 gramů Vajahitu s 20 ml vody, nahradíte jeden žloutek. A když se peče, nemusíte Vajahit ani předem rozpouštět.

  • Hraška. Její výrobci se mazaně chytli vlny a upozorňují, že jedno vejce s ní nahradíte už za korunu šedesát. Nic proti Hrašce, sama ji dávám do polévek místo mouky. Ale místo vajec to musím teprve vyzkoušet. Tato směs hrachu a bezlepkových obilovin prý v těstech pomáhá pojit mouky a zlepšuje kvalitu těsta (obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky). Na sladká těsta, jako jsou palačinky, máme prý používat tu s přírodní vanilkou. Může být. Ale fakt z ní neuděláte třeba sníh do piškotu!

  • Nic. Někdy jsou vejce skoro zbytečná. Třeba do kynutého těsta můžete dát místo nich víc mléka a tuku.

Jak se vejít do rozpočtu?

Celkově vzato, pokud máte na vejce alergii, můžete se bez nich v kuchyni zřejmě docela dobře obejít. Ale popravdě řečeno, já bych z pudinku radši dělala pudink, želatinu dávala na dort a droždí do koláčů. Taky bych do nich dala ty vejce, co tam patří, a taky bych je dala do tvarohové náplně. A přežiju, když jsou dražší, holt ušetřím při nákupu jinde.