Crème brûlée podle Gábiny Partyšové

Gábina Partyšová
Gábina Partyšová
Vaření a recepty 19. května 2012

Manžel má rád steak, synek polívky. Sama Gábina jí skoro všechno. Co ale sama vaří?

Taky skoro všechno, ale nejradši rychlé věci, třeba polévky. Protože ona sama je vyloženě „polívková“. Ale stejně jako všechno vaří, taky všechno jí. Zaručeně cokoliv od maminky. Naposledy flíčky s uzeným masem. „Jediné, co fakt nemusím, jsou mandarinky v konzervě a rajčatové omáčky,“ vyjmenovává útlá moderátorka. Zato má ráda červené maso a taky jídla slaná a pálivá. „Takže asi ne zrovna moc zdravá...“

„Ale snažím se příliš nesolit, nehřešit, nekořenit a tyto moje nedietní úlety vyvažuju dostatkem zeleniny a ovoce.“

partyšová se synem

Svého syna Kristiána naučila na své oblíbené jídlo: polévky všeho druhu.

foto:
zdroj: Isifa.com

Synka Kristiánka naučila na polévky taky a dávají si je spolu denně. „Můj děda z Moravy vždycky říkal: Polívka je grunt, maso je špunt. S Kristiánkem máme taky rádi řízek s bramborovou kaší a kolínka s kuřecím masem. A taky rizoto.“

Občas si Gábina udělá radost a dopřeje si prý ty nejlepší mušle v Praze v restauraci Les Moules.

Hranolky pro obry

Když vaří doma, recepty mít nemusí, raději experimentuje. „Zásadně vařím podle fantazie a momentální chuti. Experimentovat v kuchyni mě baví. Většinou i mým strávníkům chutná. Strašně dobrý experiment byly třeba brambory s kapustičkami zalité smetanou.“

Kdyby chtěla potěšit manžela, udělá mu steak – z lásky. Anebo když jsou ve svém druhém domově na Floridě, tak kvůli teplu salát s těstovinami nebo právě polévky. „Strašně ráda si tam zajdu do naší oblíbené restaurace U Millera, kde mají úžasná žebra a steaky. Kousek od nás je pak luxusní čínská restaurace. Jen mě tam udivuje, že ke spoustě jídel dávají hranolky a jejich porce jsou opravdu pro obry. Mnohdy se nají z jednoho jídla celá naše rodina.“

Ať už v Česku, v Petříkově, nebo na Floridě, když si pořizovala kuchyň, myslela vždy hlavně na minimalismus: „Podle mě drobnosti do kuchyně nepatří, a jen se na ně chytá prach. I když fotku Kristiánka mám i tam... Ale člověk by měl v kuchyni hlavně mít všechno při ruce, aby se nenaběhal. A ještě dostatek světla, ideálně denního.“

partyšová creme brulé
zdroj: Isifa.com

Crème brûlée podle Gábiny

Potřebujete:

1 vanilkový lusk

600 ml smetany

150 g cukru

6 žloutků

Postup:

  1. Žloutky utřete s cukrem.

  2. Vanilku rozpulte a spolu se smetanou přiveďte k varu. Po vychladnutí vyjměte vanilkovou tobolku a směs vmíchejte do utřených žloutků. Při tření žloutků dávejte pozor, aby se netvořila pěna.

  3. Poté nalijte do mělkých zapékacích misek a v předehřáté troubě na 100 stupňů pečte něco málo přes hodinu. Pozor: krém by neměl zůstat tekutý ani úplně tuhý. Po vychladnutí krém zlehka posypejte cukrem a pak jej opalte.

  4. Karamelu dosáhnete buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně francouzským železným karamelizérem (Fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloží k cukrovému povrchu. Výsledkem je voňavý vanilkový dezert s křupavou krustou.