Tuňáková pomazánka Moniky Absolonové

Vaření a recepty 23. května 2012

Štíhlá zpěvačka vaří nejméně třikrát do týdne. Ráda by i častěji, ale víc kvůli práci nestíhá. Škoda, protože kamarádi říkají, že je výtečná kuchařka.

„Mě vaření baví, takže bych neměla problém vařit každý den – přijde mi to jako taková příjemná tvůrčí činnost. Přiznám se bez mučení, že raději budu vařit snídaně, obědy i večeře než třeba žehlit. Žehlení opravdu nesnáším.“

Jako malá prý přitom Monika Absolonová žádný velký jedlík nebyla. „Dokonce jsem trpěla lehkou podvýživou, což dnes vůbec nechápu! Bylo mi tehdy úplně jedno, co jím. Jídlo jsem tehdy brala jako nutné zlo. Od té doby se mnohé změnilo - podvýživou už dávno netrpím a jídlo zbožňuju.“

Taková italská domácnost

Nejvíc asi ujíždí na „itálii“. „V patnácti letech jsem byla s Kühnovým dětským sborem v Bologni a moc mi tam tehdy zachutnalo. Od té doby nedám na italskou kuchyni dopustit.

Učila jsem se ji sama systémem pokus-omyl a inspiraci jsem brala také z různých kuchařek, které mám všeobecně moc ráda. Po těch letech si troufám říct, že jsem některé nejen italské pokrmy vypilovala tak, že jsou opravdu moc dobré.“

„Na italské kuchyni mě baví všechno, nejvíc to dokonalé snoubení chutí. Jejich sýry, těstoviny, uzeniny, nakládaná zelenina a vína… To je radost!“

Originál je jen jeden

Ale opravdu má nerada náhražky, i když jsou levnější. „Pro mě je vždy lepší dát si originál, i když ne třeba tak často, než mít náhražku každý den.“

Monika si zakládá na tom, že umí rizota a těstoviny snad na sto způsobů. A taky báječnou tuňákovou a sýrovou pomazánku. Rozhodně se ale nevyhýbá ani české kuchyni: miluje a dobře dělá roštěnou na houbách, bramborové knedlíky se zelím a uzeným masem nebo moravské vrabce. Jen na omáčky chodí raději k mámě nebo babičce.

absolonová mona lisa

Monika má spoustu kamarádů z muzikálů. Tady je s Pepou Vojtkem v Moně Lise.

foto:
zdroj: Isifa.com

Loni pekla 16 vánoček!

Mezi přáteli proslula především svými vánočkami, které peče pravidelně už dvanáct let. Každý rok jich chystá víc než menší pekárna.

„Původně to byl pokus dokázat babičce, že ve vánočce může být ještě více mandlí a rozinek. Nakonec se můj pokus naštěstí zdařil a teď je z toho tradice. Doma vždycky dělám vánoční mejdan pro kamarády. Rozdáváme si dárky, povídáme, pijeme a já vařím...“

A při odchodu (nejlépe po svých) každý dostane celou vánočku, nebo alespoň půlku.

„Loni jsem jich upekla šestnáct! Vím, že víc už fakt nezvládnu...“

Na vánočku je moc brzo a kdo by chtěl v tomhle horku ještě obíhat troubu? A navíc sezona plavek se blíží... Poprosili jsme proto Moniku o nějaký lehčí pokrm. Tady je:

absolonová pomazánka
zdroj: Kuchyne.cz

Moničina tuňáková pomazánka

Potřebujete:

2 velké konzervy tuňáka v oleji

2 velké cibule

6 – 8 vajec uvařených natvrdo (počet si určete podle chuti)

majonézu

sůl

pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno.

  2. Vejce nastrouhejte najemno.

  3. Sceďte olej z tuňáka.

  4. Do mísy vložte cibuli, přidejte tuňáka, vejce a vše řádně promíchejte.

  5. Nakonec přidejte majonézu a dle chuti osolte, popřípadě opepřete.

Tip: Dietnější verze je z tuňáka ve vlastní šťávě, ale v tomto případě bude pomazánka chuťově slabší.