Vysvědčení je tady! Oslavu si zaslouží nejen jedničkáři

Vaření a recepty 28. června 2012

I kdyby vaše ratolesti byly už odrostlejší nebo trojkaři, stejně je konec školního roku důvod k oslavě. Zkuste tyhle dezerty.

děti recepty lízátka
zdroj: Vlasta.cz

Party lízátka

Potřebujete:

12 kusů sušenek Oreo

75 g bílé čokolády na vaření

barevná nebo čokoládová zdobítka

12 nanukových dřívek

Postup:

  1. Dřevěná dřívka strčte doprostřed sušenky přímo do náplně. Umístěte „lízátka“ na pečicí papír a na 10 minut dejte mrazit. Mezitím roztavte čokoládu v míse nad vroucí vodou.

  2. Namáčejte postupně lízátka do čokolády, vždy pouze jednou stranou. Pak je nenamočenou stranou položte na pečicí papír a stranu s čokoládou posypejte zdobítky.

děti recepty pyramida
zdroj: Kuchyne.cz

Ovocná pyramida

Potřebujete:

250 g směsi lesního ovoce

200 g hořké nebo mléčné čokolády

1 koupený piškotový čokoládový korpus (nejlépe hranatý)

2 dl smetany ke šlehání

1 dl vaječného koňaku (nebo domácího čokoládového likéru)

0,5 dl mléka

moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Korpus nakrájejte na několik čtverců od největšího po nejmenší.

  2. Jednotlivé čtverečky potřete vaječným koňakem rozmíchaným s mlékem. Na největší čtverec nastříkejte pomocí cukrářského sáčku ušlehanou šlehačku a přiklopte ho menším čtvercem, na který opět nastříkáte šlehačku a přiklopíte ho ještě menším čtvercem.

  3. Takto pokračujte, až spotřebujete všechny čtverce a vytvoříte dostatečně velkou pyramidu. Kraje jednotlivých pater doplňte ovocem a případně zbylou šlehačkou.

  4. Čokoládu rozlámejte na kousky, vložte je do kovové misky ponořené do horké vodní lázně a čokoládu za stálého míchání rozehřejte. Těsně před podáváním (nebo přímo před hosty na stole) přelijte připravenou pyramidu rozehřátou horkou čokoládou a pocukrujte ji.

děti recepty panenka
zdroj: Kuchyne.cz

Sladká panenka

Potřebujete:

50 g bílé čokolády

50 g hladké mouky

40 g cukru

1 vejce

1 lžíci zakysané smetany

1 lžíci rozpuštěného másla

1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

30 g tmavé a bílé čokolády na ozdobení

Postup:

  1. V míse utřete žloutek s polovinou cukru do pěny, vmíchejte smetanu, rozpuštěné máslo a rozpuštěnou bílou čokoládu.

  2. Mouku dobře promíchejte s práškem do pečiva.

  3. Z bílku a špetky soli ušlehejte sníh, vmíchejte do něj zbylý cukr a vyšlehejte dotuha. Sníh vmíchejte střídavě s moukou do základu těsta, nalijte ho do vymazané a vysypané formy ve tvaru panenky (o výšce 18 cm), vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte dozlatova. Upečenou panenku nechte vychladnout, opatrně ji vyklopte z formy a ozdobte rozehřátou bílou a tmavou čokoládou.

děti recepty zmrzlina
zdroj: Kuchyne.cz

Jogurtovo-jahodové kornoutky

Potřebujete:

350 g očištěných jahod

100 g cukru

2,5 dl bílého jogurtu

Postup:

  1. Jahody očistěte, asi čtvrtinu oddělte a nechte stranou. Zbylé tři čtvrtiny rozmixujte s třemi čtvrtinami cukru na hladký krém.

  2. Polovinu jahodového krému nalijte do formiček ve tvaru kornoutků nebo speciálních formiček na nanuky a nechte v mrazničce ztuhnout.

  3. Druhou polovinu jahodového krému smíchejte s třetinou jogurtu, tuto směs přilijte do formiček se ztuhlým krémem a opět nechte zmrazit.

  4. Do zbylého jogurtu vmíchejte zbylé odložené jahody nakrájené na drobné kousky a zbylý cukr, touto směsí doplňte formičky, zapíchněte do nich dřívka a vše nechte ztuhnout v mrazničce. Před podáváním nechte kornoutky lehce povolit při pokojové teplotě a zmrzlinu opatrně vytáhněte z formiček.