TŘEŠŇOVÝ TÝDEN: čte se to klafuti a je to bomba

Vaření a recepty 15. července 2012

Rozkošný francouzský zákusek bude chuťovým vrcholem tohoto týdne. Ochutnávat pomalu.

Čokoládové clafoutis

Potřebujete:

600 g čerstvých třešní

125 g cukru

80 g hladké mouky

4 vejce

2 žloutky

1,5 dl mléka

0,7 dl smetany ke šlehání

50 g bílé čokolády

1 lžíci kakaa

špetku soli

máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

  1. Třešně zbavte stopek, opláchněte je pod tekoucí vodou, vypeckujte a nechte odkapat v sítu. Vhodnou formu nebo vyšší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou (nebo ji vyložte papírem na pečení a nemusíte ji již vymazávat a vysypávat).

  2. V míse smíchejte mléko se smetanou ke šlehání, přidejte celá vejce a žloutky, hladkou mouku, kakao, cukr a špetku soli a vařečkou vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké řidší těsto.

  3. Odkapané třešně rozložte na dno připravené formy a přelijte je těstem. Povrch posypejte bílou čokoládou nakrájenou na drobné kousky, vše vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 - 40 minut. Hotový nákyp nechte chvilku prochladnout, pak ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte ještě vlažný.