Čokoládové clafoutis
Potřebujete:
600 g čerstvých třešní
125 g cukru
80 g hladké mouky
4 vejce
2 žloutky
1,5 dl mléka
0,7 dl smetany ke šlehání
50 g bílé čokolády
1 lžíci kakaa
špetku soli
máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Třešně zbavte stopek, opláchněte je pod tekoucí vodou, vypeckujte a nechte odkapat v sítu. Vhodnou formu nebo vyšší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou (nebo ji vyložte papírem na pečení a nemusíte ji již vymazávat a vysypávat).
V míse smíchejte mléko se smetanou ke šlehání, přidejte celá vejce a žloutky, hladkou mouku, kakao, cukr a špetku soli a vařečkou vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké řidší těsto.
Odkapané třešně rozložte na dno připravené formy a přelijte je těstem. Povrch posypejte bílou čokoládou nakrájenou na drobné kousky, vše vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 - 40 minut. Hotový nákyp nechte chvilku prochladnout, pak ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte ještě vlažný.