MERUŇKOVÝ TÝDEN: dejte si v práci sladkou pauzu

Vaření a recepty 18. července 2012

Proč by se vůně pečené dobroty měla z kuchyně linout jen v neděli? Dneska to bude taky prima.

Domácí perník

Potřebujete:

180 g cukru

3 vejce

75 g mletých ořechů

50 g másla

30 g čokolády (tmavé nebo na vaření)

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

0,4 dl oleje

1 lžičku mletého koření (anýzu, badyánu, hřebíčku, skořice, muškátového květu)

1 lžičku kakaa

špetku soli

Náplň: 5 dl meruňkového kompotu

1,5 dl 30% smetany

0,5 dl sladkého kondenzovaného mléka (Salka)

Na ozdobení: 100 g tmavé čokoládové polevy

50 g čokoládového sypání

Postup:

  1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, přimíchejte žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu.

  2. Ve druhé míse smíchejte mouku s ořechy, práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením.

  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně ho střídavě s moučnou směsí přimíchejte do žloutkové hmoty, až vznikne hladké těsto. Nalijte ho do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut.

  4. Upečený perníkový korpus nechte vychladnout, pak ho podélně rozřízněte na tři díly a prostřední rozdrobte do mísy.

  5. Smetanu svařte se Salkem na polovinu původního množství, po zchladnutí ji přilijte k rozdrobenému perníku a přilijte tolik nálevu z kompotu, abyste umíchali pastovitou hmotu. Rozetřete ji v tenké vrstvě na spodní část korpusu, na ni poklaďte odkapané půlky meruněk, potřete je zbylou náplní, přiklopte vrchní částí korpusu, zatižte a nechte asi dvě hodiny ztuhnout. Na závěr perník přelijte rozpuštěnou čokoládovou polevou, posypejte čokoládovým sypáním a nechte zaschnout.