MERUŇKOVÝ TÝDEN: bramborové překvápko

Vaření a recepty 22. července 2012

Trošku si pomozte polotovarem a vykouzlete vážně neobvyklý dezert. Ať hosté hádají, co v tom je!

Řezy s bramborovo-meruňkovou pěnou

Potřebujete:

300 g studených prolisovaných brambor

200 g směsi na makovec v prášku

2 vejce

60 g cukru

60 g mletého máku

0,8 dl oleje

tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Krém:

300 g meruněk

250 g uvařených oloupaných a prolisovaných brambor

100 g cukru

2,5 dl smetany ke šlehání

30 g želatiny v prášku

Želé:

300 g meruněk

90 g cukru

20 g želatiny v prášku

1 dl bílého vína (nebo vody)

Postup:

  1. Meruňky na krém vypeckujte, rozmixujte je s cukrem a uložte do chladu.

  2. Připravte těsto. V míse smíchejte olej, vejce a prolisované brambory. Přidejte směs na makovec, mák a cukr a umíchejte vláčné těsto, které nalijte na vymazaný a vysypaný plech, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte (asi 30 minut).

  3. Hotový makovec nechte na plechu vychladnout a pak po okrajích utvořte ze silnějšího pruhu alobalu asi 6 cm vysokou ohrádku.

  4. Želatinu na krém zalijte 0,8 dl vody a nechte alespoň 10 minut nabobtnat v misce. Pak ji rozpusťte (nejlépe vložením misky zakryté fólií na několik vteřin do mikrovlnné trouby) a vmíchejte do lehce nahřátých rozmixovaných meruněk. Vmíchejte prolisované brambory, a když začne krém lehce tuhnout, přimíchejte ušlehanou smetanu. Krém nalijte na makovec na plechu a nechte vychladnout.

  5. Meruňky na želé vypeckujte, nakrájejte, zasypejte cukrem a rozvařte. Po částečném zchladnutí je rozmixujte. Želatinu zalijte vínem (vodou), nechte nabobtnat a pak rozpusťte. Vmíchejte ji do meruněk, želé nalijte na ztuhlý krém a vše nechte ztuhnout v chladu. Před podáváním moučník nakrájejte na řezy.