JAHODOVÝ TÝDEN: pošlete Marušku do lesa k měsíčkům

Vaření a recepty 6. července 2012

Už jste v našem jahodovém týdnu zkušená kuchařka? Tak to se nemusíte bát košíčků.

Košíčky s lesními jahodami

Potřebujete:

300 g lesních jahod

250 g hladké mouky

150 g másla

150 g cukru

špetku soli

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání formiček

Postup:

  1. Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout v míse. Pak k němu přidejte prosátou hladkou mouku, 50 g cukru a špetku soli, přilijte asi 5 lžic vody a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do fólie a necháte asi hodinu odpočinout v chladu.

  2. Lesní jahody očistěte a promíchejte v misce se zbylým cukrem. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát a formičkou z něj vykrojte kolečka o značně větším průměru, než je průměr formiček na košíčky.

  3. Kolečka vložte do vymazaných formiček na košíčky a naplňte je směsí jahod s cukrem. Okraje těsta nepravidelně přehněte do středu, košíčky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte je dozlatova. Upečené košíčky můžete před podáváním ozdobit zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.