JAHODOVÝ TÝDEN: přichází luxusní finále

Vaření a recepty 8. července 2012

Poslední z našeho týdne receptů vypadá opravdu přepychově. A přitom není nic, co byste nezvládla.

Sněhový dort s jahodami

Potřebujete:

4 plátky knäckebrotu

100 – 120 g cukru

2 bílky

jahody na ozdobení

moučkový cukr na posypání

Krém:

2,5 dl mléka

2 žloutky

50 g moučkového cukru

1 lžíci kukuřičného škrobu

0,5 dl kokosového likéru

Náplň:

300 g jahod

2,5 dl smetany ke šlehání

Postup:

  1. Nejprve upečte sněhové placky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do něj cukr. Sníh přeložte do kovové misky, postavte ji nad hrnec s vroucí vodou a nad párou sníh dále šlehejte, až se vytvoří hustý krém, který zůstává viset na šlehací metle. Naplňte ho do cukrářského sáčku a nastříkejte ho na plech vyložený papírem na pečení do tvaru dvou stejně velkých čtverců. Vložte je do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte asi 15 minut. Pak teplotu snižte asi na 90 °C a placky dosušte, dokud nejsou dokonale tvrdé.

  2. Mezitím v kovové misce rozmíchejte všechny přísady na krém, misku postavte nad hrnec s vroucí vodou a nad párou míchejte, dokud krém nezhoustne. Pak misku odstavte a krém za občasného míchání nechte vychladnout.

  3. Na upečenou sněhovou placku nastříkejte ušlehanou smetanu, poklaďte ji polovinou nakrájených jahod a pocukrujte. Knäckebroty potřete připraveným krémem a nepotřenou stranou je přimáčkněte na šlehačku s jahodami. Povrch potřete zbylou šlehačkou, poklaďte zbylými nakrájenými jahodami, pocukrujte a zakryjte druhou sněhovou plackou. Na závěr dort ozdobte pusinkami šlehačky a jahodami, pocukrujte a nechte ho asi 30 minut odpočinout, aby knäckebrot změkl a dort se dal dobře krájet.