BROSKVOVÝ TÝDEN: oběd nejen pro nejmenší

Vaření a recepty 17. srpna 2012

Tohle je oblíbené jídlo snad všech dětí. Ale dospělí si dozajista taky dají s chutí říct.

Broskvový nákyp se skořicí

Potřebujete:

300 – 400 g broskví

200 g rýže

1 l mléka

3 vejce

100 g moučkového cukru

60 g másla

špetku strouhané citronové kůry

špetku mleté skořice

špetku soli

máslo na vymazání mísy a na přelití

šlehačku na ozdobení

Postup přípravy:

  1. Rýži přeberte, nasypejte do vroucího mléka se špetkou soli, promíchejte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou nechte vychladnout.

  2. V míse utřete změklé máslo se žloutky, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí. Přidejte vychladlou rýžovou kaši a dobře promíchejte. Na závěr do této směsi zlehka vmíchejte pevný sníh ušlehaný z vaječných bílků.

  3. Ohnivzdornou mísu vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou rýžové směsi. Poklaďte ji vypeckovanými a nakrájenými broskvemi a zakryjte je zbylou rýžovou směsí. Pokud vám ještě zbyly nakrájené broskve, zapíchejte je do horní rýžové vrstvy. Vše vložte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a zapečte asi 30 minut dozlatova. Hotový nákyp přelijte rozehřátým máslem a podle chuti ozdobte šlehačkou.