BROSKVOVÝ TÝDEN: pěna jako z drahé restaurace

Vaření a recepty 18. srpna 2012

Seberte dětem formičky na písek a udělejte si luxusní bábovičky. Proč nemít jednou experimentální dezert?

Broskvová pěna

Potřebujete:

800 g kompotovaných broskví

1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)

100 g nízkotučného bílého jogurtu

2 malé bílky

20 g želatiny v prášku

Postup přípravy:

  1. Pomeranč důkladně omyjte horkou vodou a kartáčkem a asi třetinu kůry nastrouhejte na jemném struhadle. Část kůry odkrojte a nechte si ji na ozdobení. Pak pomeranč rozkrojte na polovinu a šťávu důkladně vymačkejte.

  2. Kompotované broskve vložte do síta a nechte je důkladně odkapat (šťávu z kompotu si ponechte). Polovinu jich vložte do mixéru, přidejte pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru a vše rozmixujte na jemnou kaši. Práškovou želatinu smíchejte s troškou broskvové šťávy a nechte ji nabobtnat. Pak ji opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v misce ponořené do horké vodní lázně a vmíchejte do rozmixovaného broskvového pyré. Přidejte nízkotučný bílý jogurt a dobře promíchejte.

  3. Směs uložte do chladničky a nechte ji mírně zatuhnout. Mezitím z bílků ušlehejte nepříliš tuhý sníh a opatrně ho zamíchejte do tuhnoucí broskvové směsi. Rozdělte ji do malých formiček a nechte v chladu důkladně ztuhnout. Před podáváním broskvovou pěnu opatrně vyklopte z formiček na dezertní talířky a každou porci ozdobte kompotovanými broskvemi a pomerančovou kůrou.