BROSKVOVÝ TÝDEN: lehký závin po nedělním obědě

Vaření a recepty 19. srpna 2012

Ještě není čas jablek, a tak si do závinu zamotejte tvaroh a zralé broskvičky.

Křehký závin s tvarohem a broskvemi

Potřebujete:

300 g polohrubé mouky

80 g moučkového cukru

1 sáček vanilinového cukru

1 žloutek

bílé víno

špetku kypřicího prášku do pečiva

špetku strouhané citronové kůry

špetku soli

mouku na vál

tuk na vymazání plechu

bílek na potření

moučkový cukr na posypání

Náplň:

300 g měkkého tvarohu

5 broskví

80 g moučkového cukru

50 g změklého másla

1 žloutek

30 g strouhaných mandlí

1/2 sáčku vanilinového cukru

2 – 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku

špetku strouhané citronové kůry

Postup přípravy:

  1. Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a žloutkem a přilijte tolik vína, abyste mohli zpracovat hladké těsto, které dobře propracujte a nechte odležet asi 30 minut v chladu.

  2. Mezitím připravte náplň. Změklé máslo utřete s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a žloutkem. Přidejte tvaroh, strouhané mandle a pudinkový prášek a dobře promíchejte.

  3. Připravené těsto rozválejte na pomoučeném válu na obdélníkový plát a potřete ho tvarohovou náplní. Povrch poklaďte půlkami nebo třetinami broskví a těsto stočte do závinu, který opatrně přenesete na vymazaný plech. Povrch závinu potřete bílkem, vložte ho do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte. Hotový závin pocukrujte.