Francouzský kohoutek na víně zpěvačky Dashi

Vaření a recepty 2. srpna 2012

K rodičům do Zlína se nejvíc těší na dršťkovku nebo kohoutí vývar. Nebo na knedlík s vejci a salát se slaninou. Všechno z vlastních zdrojů.

S vařením rodičů má spojeny celé vzpomínky na dětství. „Vždy mě dostali na něco sladkého, snad jako každé dítě. Takže když zavoněl maminčin jablečný štrúdl nebo hraběnčin koláč, byla jsem na něm, ještě než vychladl, přilepená jako vosa.“

Taky proto měla k vaření odjakživa dobrý vztah a sbírala recepty. „Ale už je nebylo kam dávat, tak jsem s tím přestala. Teď jsem spíše neúspěšná sběratelka času, který bych mohla věnovat vaření podle těch receptů, které mám. Ráda bych ještě ale nějaké získala, třeba babiččin úžasný kokosový moučník s krémem a polevou. Recept ale bohužel zůstal utajen.“

dasha korn

Dasha i Jiří Korn jsou důkazem toho, že i lidé s mlsnými jazýčky mohou být štíhlí.

zdroj: smagpix.com

Všechno bude s vínem

Kromě české kuchyně má ale ráda taky středomořskou. „Vyhovuje mi díky surovinám a kombinaci chutí. Gurmánským požitkem jsou pro mě třeba slávky s bylinkami a česnekem na bílém víně s čerstvým salátem a bagetou. Ale jinak se nespecializuji na žádný určitý druh kuchyně, mám ráda pestrost a také záleží, jaké je zrovna roční období.“

Jejím majstrštykem je na silvestra hovězí po burgundsku, se šalotkou a žampiony, dušené pozvolna v troubě a podávané s těstovinami tagliatelle, posypané vypraženou slaninou.

„Vlastně si teď uvědomuji, že základem všech mých oblíbených pokrmů je víno. Moravské geny se prostě nezapřou... Takže vám dám recept na jídlo, které skvěle uvařil tatínek mé kolegyně, zpěvačky Taťány Roskovcové, pan Lubomír Málek, primášská legenda uherskobrodské cimbálové muziky Olšava.“

Ano, základem receptu „Kohoutek po francouzsku“ je opět víno! Na vaření používá Dasha prostě víno, jaké je zrovna po ruce. Ale k pití ráda Chardonnay nebo Rulandské šedé.

dasha kohout
zdroj: Thinkstockphotos.com

Kohoutek na víně

Potřebujete:

kohoutka (nebo kuře)

slaninu

cibuli

mrkev

marmeládu (nejlepší je rybízová nebo višňová)

červené víno

rozmarýn

tymián

sůl

pepř

jarní cibulku na ozdobení

Postup:

  1. Na slanině s trochou oleje do růžova osmahněte cibuli a dvě velké nastrouhané mrkve. Přidejte dvě vrchovaté polévkové lžíce marmelády a dostatečné množství červeného vína (na 1 kuře 1,5kilové je potřeba asi 0,7 litru vína) a povařte. Vložte na dušení mírně nasoleného rozporcovaného kohoutka (nebo kuře) na 6-8 dílů a duste do měkka. Po dokonalém vydušení maso vyndejte a uchovejte v teple.

  2. Pokračujte ve vaření omáčky s tím, že dolijte trochu masového vývaru a nechte ji probublávat tak dlouho, až zhoustne. V závěrečné fázi se omáčka dosolí a přidá se do ní tymián a rozmarýn.

  3. Kohoutka servírujte přelitého dostatečným množstvím omáčky a dozdobte jej na nudličky osmaženou slaninkou a zelenou jarní cibulkou či pórkem. Jako příloha se hodí bramborová kaše (hezky vypadá naformovaná například malým šálkem na kávu).