ŠVESTKOVÝ TÝDEN: dneska to bude klasika podle babičky

Vaření a recepty 21. srpna 2012

O co, že jste tohle jídlo jedli rádi jako děti?! Není důvod si ho neudělat i teď, i kdyby kolem vás zrovna nic malého neběhalo.

Švestkový nákyp

Potřebujete:

300 g vypeckovaných švestek

200 g rýže

5 dl mléka

3 vejce

100 g moučkového cukru

60 g másla

slivovici na naložení švestek

špetku strouhané citronové kůry

špetku soli

máslo na vymazání pekáče a přelití

moučkový cukr na posypání

šlehačku na ozdobení (nemusí být)

Postup přípravy:

  1. Vypeckované švestky zalijte slivovicí a nechte stát do druhého dne.

  2. Rýži přeberte, operte, nasypejte do vroucího mléka se špetkou soli, promíchejte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou necháte vychladnout.

  3. V míse utřete žloutky se změklým máslem, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Přidejte vychladlou rýžovou kaši, promíchejte a na závěr vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  4. Pekáč nebo ohnivzdornou mísu vymažte máslem a na dno rozložte vrstvu rýžové směsi. Poklaďte ji odkapanými a nakrájenými švestkami a zakryjte vrstvou zbylé rýžové kaše. Nákyp vložte do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečte asi 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Před podáváním poprašte nákyp moučkovým cukrem, každou porci přelijte rozehřátým máslem a podle chuti ozdobte kopečkem šlehačky.