ŠVESTKOVÝ TÝDEN: bez knedlíků by to nebylo finále

Vaření a recepty 26. srpna 2012

Švestkový týden zakončíme nezbytností: knedlíky. Ale poněkud jinak, než jste zvyklí.

Kynuté knedlíky s čokoládovou omáčkou

Potřebujete:

530 g hrubé mouky

2,5 dl mléka

16 půlek švestek

100 g másla

2 vejce

60 g pískového cukru

10 g droždí

1 žloutek

1 lžičku citronové kůry

špetku soli

moučkový cukr na posypání

Ořechy:

80 g vlašských ořechů

2 lžíce krystalového cukru

2 lžíce másla

Omáčka:

4 dl mléka

1 tyčinku Kofila

1/2 vanilkového pudinkového prášku

1 žloutek

1 lžíci rumu

Postup přípravy:

  1. Vlažné mléko smíchejte s rozdrobeným droždím, 2 lžícemi cukru a 5 lžícemi mouky. Připravený kvásek nechte na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru, vzešlý kvásek a vše zalijte vlažným mlékem rozšlehaným s vejci a žloutkem. Ze směsi vypracujte hladké těsto a nakonec do něj zapracujte rozpuštěné máslo. Zakryjte je čistou utěrkou a na teplém místě nechte 30 minut kynout.

  2. Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělte na 16 stejně velkých kousků, rozmáčkněte je na placky, na střed každé dejte jednu půlku švestky a zabalte do tvaru knedlíčku. Každý knedlíček dejte na čtvereček papíru na pečení, zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 15 minut. Do pařáku nebo kastrolu s napařovací vložkou nalijte vodu, přiveďte ji k varu a knedlíky vždy asi po 5 vařte v pařáku 10 minut. Hotové ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.

    1. V rendlíku přiveďte k varu polovinu mléka na omáčku, přidejte rozlámanou kofilu, rum a nechte rozvařit. Ve zbylém mléce rozšlehejte pudink se žloutkem, vlijte do rozvařené čokolády a míchejte do zhoustnutí.
  3. Ořechy nahrubo nasekejte a na pánvi s máslem je opražte dozlatova. Zasypejte cukrem, nechte zkaramelizovat, odstavte, nechte vychladnout a nadrťte na menší kusy.

  4. Knedlíky rozdělte do talířů, přelijte omáčkou, posypejte praženými ořechy a nakonec moučkovým cukrem.