Jablečné želé
Potřebujete:
500 g jablek
50 g rozinek
50 g nasekaných ořechů
50 g krystalového cukru
2 dl jablečného džusu
1 sáček pudinku s vanilkovou příchutí
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček skořicového cukru
šťávu z 1 citronu
šlehačku na ozdobení
Omáčka:
1 dl Calvadosu (jablečná pálenka)
1 dl medu
1/2 dl tmavého tekutého karamelu
Postup přípravy:
Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájejte na kostičky a uvařte je se všemi druhy cukru a citronovou šťávou do poloměkka (kostičky se nesmí rozvařit).
Přidejte ořechy a rozinky, směs ihned zahustěte pudinkovým práškem rozmíchaným v džusu, asi 3 minuty povařte a touto směsí naplňte hranatou formu (například na srnčí hřbet) vyloženou fólií.
Želé nechte vychladnout do druhého dne a pak ho nakrájejte ostrým nahřátým nožem na pravidelné kostičky nebo kvádříky.
Všechny přísady na omáčku smíchejte, krátce zahřejte (nejlépe v mikrovlnné troubě), omáčku nalijte do středu dezertních talířů a na ni rozložte nakrájené želé, které ozdobíte šlehačkou.