OSTRUŽINOVÝ TÝDEN: překvapení z brambor

Vaření a recepty 8. srpna 2012

Základem těchto dobrůtek jsou skutečně brambory. A pak už jen musíte do lesa na ostružiny a jahody, milé Marušky :-)

Koláčky s ostružinami a lesními jahodami

Potřebujete:

500 g vařených oloupaných brambor

200 g měkkého tvarohu

200 g polohrubé mouky

50 g cukru

50 g tuku

1 vejce

špetku soli

mouku na vál

Náplň:

300 g ostružin

200 g lesních jahod

1 lžíci cukru

1 lžičku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Postup přípravy:

  1. Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle do mísy, přidejte tvaroh, mouku, změklý tuk, cukr, špetku soli a polovinu rozšlehaného vejce a vymíchejte vláčné těsto.

  2. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 - 2 mm a nakrájejte ho na čtverce o straně 6 cm.

  3. V misce smíchejte cukr s pudinkovým práškem, přidejte ostružiny a jahody a zlehka promíchejte.

  4. Do středu každého čtverce dejte hromádku ovoce, rohy těsta lehce potřete částí zbylého rozšlehaného vejce, spojte je nad náplní a lehce přitiskněte k sobě. Naplněné koláčky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, potřete je zbylým vejcem smíchaným se lžící vody a v troubě vyhřáté na 200 °C je upečte dozlatova.