Koláčky s ostružinami a lesními jahodami
Potřebujete:
500 g vařených oloupaných brambor
200 g měkkého tvarohu
200 g polohrubé mouky
50 g cukru
50 g tuku
1 vejce
špetku soli
mouku na vál
Náplň:
300 g ostružin
200 g lesních jahod
1 lžíci cukru
1 lžičku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Postup přípravy:
Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle do mísy, přidejte tvaroh, mouku, změklý tuk, cukr, špetku soli a polovinu rozšlehaného vejce a vymíchejte vláčné těsto.
Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 - 2 mm a nakrájejte ho na čtverce o straně 6 cm.
V misce smíchejte cukr s pudinkovým práškem, přidejte ostružiny a jahody a zlehka promíchejte.
Do středu každého čtverce dejte hromádku ovoce, rohy těsta lehce potřete částí zbylého rozšlehaného vejce, spojte je nad náplní a lehce přitiskněte k sobě. Naplněné koláčky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, potřete je zbylým vejcem smíchaným se lžící vody a v troubě vyhřáté na 200 °C je upečte dozlatova.