JABLEČNÝ TÝDEN: přidejte ještě trochu máku

Vaření a recepty 1. září 2012

Tohle je trošku nezvyklá kombinace a trošku nezvyklý tvar, ale nebojte se experimentů, vyplatí se.

Makový koláč s jablky

Potřebujete:

200 g polohrubé mouky

125 g másla nebo margarínu

150 g cukru

2 vejce

8 lžic mléka

80 g máku

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

2 lžíce rumu

1 lžíci mleté skořice

špetku soli

máslo na vymazání

hrubou mouku na vysypání formy

Náplň:

3 jablka

0,5 dl pomerančové šťávy

1 lžíci medu

1 lžíci cukru

1 lžíci citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. V malém kastrůlku svařte pomerančovou šťávu s cukrem a medem na hustý sirup.

  2. Jablka oloupejte, překrojte na poloviny, zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a opět složte do tvaru jablečných půlek.

  3. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, rozpuštěné zchladlé máslo nebo margarín, 100 g cukru, mléko a špetku soli a promíchejte.

  4. Dvě třetiny těsta nalijte do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 23 cm). Do zbylého těsta vmíchejte mák, 50 g cukru, skořici a rum a rozetřete ho na světlé těsto. Na koláč rozložte půlky jablek, potřete je pomerančovým sirupem a pečte asi 45 minut při 170 °C. Ke konci pečení jablka ještě několikrát potřete zbylým sirupem.