Jablka v županu
Potřebujete:
1 balíček listového těsta
4 menší jablka
rybízovou zavařeninu
hrst nasekaných ořechů (vlašských nebo lískových)
hladkou mouku na vál
vejce na potření
moučkový vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Jablka oloupejte, vykrojte z nich opatrně jádřince, aby jablka zůstala v celku, a vzniklé otvory naplňte zavařeninou smíchanou s ořechy.
Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem ho rozdělte na čtyři stejné čtverce a na každý položte jedno naplněné jablko. Cípy těsta spojte nad jablkem a spoje těsta k sobě dobře přitiskněte, aby jablka byla dobře zabalená.
Jablka přeložte na suchý plech, potřete je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu snižte na 180 °C a dopečte dozlatova. Upečená jablka v županu poprašte vanilkovým moučkovým cukrem a podávejte je ještě teplá.