OŘECHOVÝ TÝDEN: hóóódně velká sladká dobrota

Vaření a recepty 28. září 2012

Jestli máte doma rádi sladké hlavní chody, tak o tenhle se poperete. Tolik dobrého najednou se jen tak nevidí.

Sladké domácí nudle

Potřebujete:

300 - 400 g polohrubé mouky

2 vejce

1/2 skořápky vody

1 lžičku rozpuštěného másla

sůl

mouku na vál

moučkový cukr na posypání

Pudink:

5 dl mléka

1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

cukr podle chuti

Na přelití:

100 g vlašských ořechů

50 g rozinek

50 g másla

2 lžíce krupicového cukru

1 - 2 lžíce rumu (lze vynechat)

Postup přípravy:

  1. Z mouky, vejce, vody, másla a špetky soli vypracujte hladké tuhé těsto, které zabalte do fólie a nechte odpočinout asi 30 minut.

  2. Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a společně s rozinkami je pomalu opražte na pánvi s rozehřátým máslem. Když se začnou rozinky nafukovat, přisypte cukr a za stálého míchání pražte, dokud nezačne cukr karamelizovat. Přilijte rum a 1 dl vody a za stálého míchání vařte, až karamel získá hustotu sirupu. Směs odstavte a nechte zchladnout.

  3. V kastrolu rozmíchejte pudinkový prášek s mlékem, za stálého míchání povařte do zhoustnutí, oslaďte a udržujte v teple.

  4. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát (1 mm), přeneste na utěrku a nechte zaschnout (během sušení plát několikrát otočte). Pak ho nakrájejte na široké nudle, vložte je do lehce osolené vroucí vody, promíchejte a vařte asi 5 minut doměkka. Uvařené nudle sceďte, rozdělte na talíře, přelijte je pudinkem a sirupem s ořechy a rozinkami, posypte moučkovým cukrem a podávejte.