Upečte si slavné dorty: linecký, Sacher a Pavlova

Vaření a recepty 14. dubna 2013

Někdy není dobré vymýšlet novinky, protože klasika je nejlepší. Jestli potřebujete upéct něco skvostného, tady máte slavné dorty i s jejich historií.

Linecké

není jenom cukroví, ale hlavně taky koláč neboli dort. Je to snad nejstarší známý recept na dort na světě, protože ho známe už z poloviny 17. století. Hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu tehdy do své ručně psané "Kuchařky různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí" zaznamenala čtyři různé recepty. Koláč tvoří dvě vrstvy těsta, které jsou slepeny zavařeninou z rybízu, případně malin.

Od pozdějších receptů se liší tím, že těsto bylo vždy připravováno z přepuštěného másla, do kterého se přimíchávaly další kostičky másla. Kromě toho byl koláč připravován formou takzvaného "koláče z mísy", což znamená, že příprava probíhala ve stříbrné míse - podobné dnešním formám na paštiky - ve které se zapékalo těsto s ovocnou náplní ozdobené mřížkou. Vždycky se přidávalo koření a mandle.

První tištěný návod je ze salcburské kuchařky Conrada Haggera. Ale největší proslulost získal až v polovině 19. století díky Johannu Konradu Voglovi, partnerovi jedné cukrářské vdovy z Lince. Z lineckého dortu pak vznikly všechny varianty lineckého cukroví. Tenhle dort má dokonce svoji operetu a v Linci se každý rok slaví jeho svátek. A jak tedy na něj? Podívejte se do boxíku.

linecký
zdroj: www.thinkstock.cz

Fakta: 43 miliard

Potřebujete: 150 g másla, 250 g mouky, 150 g práškového cukru, 100 g pražených mandlí, 1 vejce, koření (vanilka, citron, skořice, hřebíčkový prášek), 10 g prášku do pečiva a 300 g rybízové marmelády.

Postup: Máslo promíchejte s cukrem. Přidejte prosetou a s práškem do pečiva smíchanou mouku, mandle, vejce a koření. Hotové těsto nechte vychladnout, odpočinuté jej vyndejte z lednice a rozčtvrťte. Tři čtvrtiny těsta vyválejte do výšky zhruba 1,5 cm (průměr koláče je asi 22 cm) a potřete marmeládou. Ze zbylého těsta vyformujte roličky, kterými olemujete okraj a na povrchu koláče z nich vytvoříte mřížku. Potřete vajíčkem a po straně posypte mandlemi. Pečte 40 až 45 minut při zhruba 190 stupních Celsia.

Podle baletky

Za dalším dortem pojedeme na jižní polokouli, ale můžete si vybrat, jestli do Austrálie, nebo na Nový Zéland. Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Obě země se hádají o jeho původ. Ale protože je dort pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Pavlové, budeme věřit jejímu životopisu.

Keith Money, jeho autor, říká, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova žila. Šéfkuchař se prý inspiroval její baletní sukní ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy ozdobil kuchař dort kiwi. Bílkový korpus má křupavý povrch, uvnitř je ale vláčný se šlehačkovou náplní.

Potřebujete čtyři bílky, 220 g jemného krupicového cukru, 2 lžíce prosátého kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa, 250 ml smetany ke šlehání, 125 g kiwi, 250 g jahod, moučkový cukr na posypání, nemusí být.

Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin. Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm. Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s Pavlovou a pečte 80 minut. Pak troubu vypněte a Pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na Pavlovu, navrch dejte kiwi a jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.

pavlova

Pavlova je plný smetany a ovoce.

zdroj: www.thinkstock.cz

První Sacher

A za třetím slavným dortem zpátky do staré monarchie. Autor nejznámějšího vídeňského dortu pochází ze slovenského města Želiezovce v okresu Levice - Eduard Sacher se zde narodil 8. února 1843.

Základ dortu ale vymyslel už jeho otec Franz v roce 1832 u dvora knížete Metternicha. Kníže přikázal šéfkuchaři, aby připravil něco speciálního pro jeho významné hosty. Šéfkuchař byl nemocný a zaskočil za něj tehdy šestnáctiletý Franz Sacher, který vymyslel dort. Jeho syn Eduard ho následně vylepšil typickou čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou. A potom založil ve Vídni restauraci a hotel Sacher, kde se tato specialita podává. Receptura je samozřejmě tajná, ale my vám nabízíme jednu z variant.

Vyzkoušejte očistné cviky

Na korpus: 125 g čokolády (co nejkvalitnější), 125 g másla plus na vymazání formy, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky plus na vysypání formy, 6 žloutků, 6 bílků

Na náplň: sklenici meruňkové marmelády

Na polevu: 100 g čokolády, 200 ml smetany

Postup: Čokoládu nalámejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte rozpouštět a mezitím si v jiné míse ušlehejte dotuha bílky, do kterých přidejte krupicový cukr. Když je čokoláda rozpuštěná, opatrně do ní vmíchejte žloutky. Poté velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky a nakonec mouku. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte asi hodinu. Po upečení dort rozřízněte na tři části a každou potřete marmeládou a spojte. Dejte do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte polevu. Do mísy nalámejte čokoládu. Do hrnce dejte smetanu a přiveďte k varu, poté ji nalijte na čokoládu. Nechte rozpustit a takto připravenou polevou potáhněte dort. Dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout a poté podávejte.

sachr
zdroj: www.thinkstock.cz