Bezmasý týden: Zapečený kozí sýr na salátu z červené řepy s omáčkou z octa balsamico

Vaření a recepty 7. dubna 2013

Neobávejte se odvážné kombinace balsamica s kozím sýrem a červenou řepou. Spojení těchto ingrediencí vás překvapí svou jemností.

Potřebujete:

600 g kozího sýra

300 g listů trhaných salátů

300 g červené řepy

2 dl octa balsamico

100 g cukru

2 dl portského vína

2 vaječné žloutky

5 ml olivového oleje

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu osolte, zabalte do alobalu a dejte upéct do trouby. Pečte cca 40 minut na 160 °C, dokud řepa nezměkne. Nechte zchladnout a poté řepu oloupejte a nastrouhejte na tenké nudličky.

  2. Z připraveného cukru si vytvořte karamel tak, že na pánev nasypte cukr, zalijte ho balzámovým octem a vše svařte na medovou konzistenci. Vychladlou směs smíchejte s řepou.

  3. Kozí sýr nakrájejte na čtyři kolečka a dejte zapéct do trouby na 5 minut při 200 °C. Ze žloutků, vína a cukru ve vodní lázni vyšlehejte hustou pěnu. Na vhodný talíř dejte salát z červené řepy, proložte ho lístky trhaného salátu, navrch položte rozpečený kozí sýr a dokola dozdobte vinnou pěnou.