Krůtí týden: Krůta v zelenině

Vaření a recepty 1. května 2013

Léto se pomalu, ale jistě blíží. Proto neuškodí tip na odlehčenější recept.

Potřebujete:

800 g krůtího masa (stehno bez kůže)

2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou

120 g anglické slaniny

1 velkou cibuli

100 g másla

2 bobkové listy

drcený pepř

5 kuliček nového koření

plátek citronu

špetku cukru

sůl

masový vývar na podlití

Postup:

  1. Povolenou zeleninu nechte v sítu okapat. Ve velké pánvi rozehřejte polovinu másla a opečte v ní dorůžova najemno nasekanou cibuli a zeleninu.

  2. Maso omyjte a osušte, slaninu nakrájejte na nudličky. Do pekáčku přendejte opečenou zeleninu, na ni položte maso, přidejte koření, citron, osolte, opepřete a navrch masa položte polovinu zbylého másla. Maso podlijte vývarem a přiklopte.

  3. V troubě vyhřáté na 190 °C duste maso 90 minut a průběžně ho otáčejte, přelévejte zeleninovým výpekem a podlévejte vývarem. Poté sejměte poklici, přidejte zbylé máslo a pečte ještě 30 minut při 180 °C.

  4. Maso i kousky slaniny vyjměte, zeleninu propasírujte přes síto a dochuťte solí a v případě potřeby i cukrem. Maso nakrájejte na plátky, vložte do zeleninového pyré, prohřejte a podávejte s houskovými noky.