Nejlepší sýr pro jarní hubnutí: italská mozzarella

Vaření a recepty 9. května 2013

Jestli potřebujete shodit pár kilo, tak v regálu v sámošce sáhněte právě po těchhle italských kuličkách. Nejsou jenom lehoučké, ale taky dobré.

V italské legendě se praví, že mozzarella vznikla, když jednomu neapolskému výrobci sýra omylem do vědra s horkou vodou spadla hrouda čerstvého tvarohu. Přemýšlel, co s ní, a vytvořil nový sýr. Mohlo to tak opravdu být, protože to je princip její výroby dodneška.

Název souvisí s italským slovem mozzare, které popisuje krájení sýru do jeho typického tvaru. Vyrábí se z takzvaného „točeného tvarohu“. Na výrobu jednoho sýra je zapotřebí litr mléka a výroba trvá pouhé tři hodiny, proto je vždycky tak čerstvý.

Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo. Sraženina, která je v podstatě tvaroh, se potom krájí na velmi malé kousky a nechává se usadit. Pak se vytáhne ze zbylé syrovátky, což je tekutina, která vznikla po sražení. Sraženina, tedy „tvaroh“ se zase míchá a napíná více než půl hodiny ve vařící vodě, dokud se z ní nevytvoří hladká, kompaktní a lesklá masa. Odtud tedy točený tvaroh.

Z této masy se odkrajují malé kousky, formují se do oválů a namáčejí do slaného roztoku. Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná, s lehce nasládlou smetanovou chutí. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Dneska takovou taky můžete koupit, ale byla by podstatně dražší než ta z mléka kravského.

mozzarella 1

Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná.

foto:

Skoro pro každou dietu, nejen tu hubnoucí

Jestli chcete na jaře odlehčit tělu, je tenhle sýr opravdu to pravé. Výživář Pavel Suchánek potvrzuje: „Mozzarella patří mezi měkké nezrající sýry. Její energetický obsah není vysoký, ale přínosem je zejména vysoký obsah vody, a díky tomu nižší obsah soli a fosforu, a přitom vyšší obsah vápníku. Mozzarella je tak vhodná pro lidi, kteří musí dodržovat dietu šetřící ledviny a játra. Díky nízkému obsahu soli a sodíku se pak hodí i pro ty, kdo dodržují dietu při vyšším krevním tlaku.“

Sto gramů klasické mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 procent doporučené denní dávky. Díky tomu působí preventivně proti osteoporóze. Dále obsahuje 18 g bílkovin, 1 g sacharidů, 19 g tuků.

Umíte mozzarellu maximálně nakrájet s rajčaty? To je opravdu nejčastější použití - Insalata Caprese je čerstvá nakrájená mozzarella s rajčaty, bazalkou, olivami, zakápnutá olivovým olejem.

Ale i v teplé kuchyni je její uplatnění široké do jakýchkoliv zapékaných pokrmů, těstovin, na pizzu, dá se smažit nebo se z ní připravuje omáčka. Máme pro vás tři nové recepty, a jeden je opravdu nečekaný – mozzarella jako sladký sorbet. Jídla vytvořil slavný šéfkuchař Riccardo Lucca.

mozzarella 6

Insalata Caprese je úplný základ. Ale kdo říká, že není vynikající?

foto:
mozzarella 3

Dát si ji ale můžete klidně s pečeným lilkem.

foto:

Smažená mozzarella in carrozza s ančovičkami

Potřebujete: 2 ks Mozzarelly Galbani, 8 plátků chleba, mouku, 3 vejce, 4 ančovičky, olej na smažení, tomatovou omáčku

Postup: Mozzarellu rozkrojte na půlku. Na jeden talíř si připravte mouku, na druhý rozklepnutá vajíčka. V mouce obalte plátky chleba, mezi které jste vložili mozzarellu s ančovičkou, následně vše obalte ještě ve vajíčku. Tento postup zopakujte ještě dvakrát. Smažte při 180 °C, dokud sendvič nezhnědne a není křupavý. Připravte si silnou tomatovou omáčku se základem z česneku a ančoviček, do které pak namáčejte osmažený sendvič.

Telecí parmigiana s mozzarellou

Potřebujete: 4 ks telecí kotlety, 2 ks Mozzarelly Galbani, tomatovou omáčku, máslo, 4 plátky šunky prosciutto crudo, bazalku, sůl, pepř, trochu bílého suchého vína

Postup: Na rozpálenou pánev s přepuštěným máslem vložte osolené a opepřené plátky telecí kotlety. Jakmile má kotleta zlatou barvu z obou stran, vyjměte je z pánve, vložte na plech a nechte odpočinout. Pánev zastříkněte vínem a nechte odpařit. Přidejte trochu tomatové omáčky, kuřecí vývar a krátce provařte. Na opečené telecí maso položte plátek parmské šunky a půlku mozzarelly a trochu posypejte strouhaným parmazánem. Gratinujte v troubě, dokud se sýr nerozpustí. Servírujte na teplém talíři s tomatovou omáčkou, čerstvou bazalkou a pečenými bramborami.

Sorbetto alla mozzarella e basilico

Potřebujete: 2 ks Mozzarelly Galbani, 3 lžíce cukru, citronovou kůru z jednoho citronu, 4 lístky bazalky

Otevřete sáček s mozzarellou a vodu dejte zvlášť a zamrazte ji. Mozzarellu vychlaďte, jak jen to je možné. Vložte ji do mixéru a přidejte zmrzlou vodu. Dále přidejte cukr a ostatní ingredience a mixujte dohladka. Ihned servírujte.

mozzarella 2

Pochutnáte si také na lososovo-mozzarellových chlebíčcích.

foto: