Maďarský týden: Dobos dort

Vaření a recepty 4. června 2013

Maďarsko, to není jen paprika a segedín. Vyzkoušejte třeba tento dort. A nebojte se, čabajku v něm nenajdete.

Potřebujete:

Na těsto:

6 vajec

6 lžic polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

5 lžic pískového cukru

Na krém:

300 g másla

200 g moučkového cukru

50 g kakaa

6 vajec

vanilkovou esenci (nebo špetku vanilkového cukru)

Na karamel:

100 g cukru

50 g másla

150 ml vody

hrst vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

  1. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s prosátou moukou lehce vmíchejte do žloutkové pěny.

  2. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a postupně upečte 5 placek v předehřáté troubě při 200 °C. Placky nechte vystydnout.

  3. Ve vodní lázni ušlehejte vejce, cukr, kakao a vanilkovou esenci. Misku vyndejte z lázně a krém míchejte do vychladnutí. Přidejte změklé máslo, umíchejte hladký krém a dejte ho vychladit.

  4. Každou placku namažte krémem a skládejte jednu na druhou. Horní placku nepotírejte. Bok dortu potřete zbytkem krému a posypte nastrouhanými ořechy. Dejte do chladna.

  5. Cukr rozpusťte ve vodě a svařte do zhnědnutí. Přidejte máslo a za stálého míchání vařte do hladkého karamelu. Karamelovou polevu ihned natřete na horní piškot a nechte zaschnout.