VIDEO: Jak si vybrat kvalitní zmrzlinu?

Vaření a recepty 16. července 2013

Zmrzlina do zdravého stravování patří. Záleží však na tom, kdy si kterou vyberete. Petr Havlíček s Karolínou Hlavatou vám poradí, které zmrzliny zařazovat kdy do jídelníčku, abyste nezhřešili.

Zmrzlina je symbol léta, ale pro někoho také symbol nezdravého stravování. Nenechte se však mýlit! Jaké nástrahy na vás v mrazácích čekají? Především velké množství cukru, případně tuků nebo dokonce ztužených tuků!

Podívejte se na video, kde vám Petr a Karolína vysvětlí, na co si dát pozor:

Vždy pečlivě čtěte etikety!

Právě zmrzlinu byste neměli vybírat podle líbivého obalu nebo obrázku na něm. Pečlivě si jej prostudujte. U ovocných zmrzlin sledujte podíl cukru a podíl ovocné složky. Zatímco cukru bychom měli přijmout co nejméně, podíl ovocné složky by měl být co nejvyšší.

Celkově se můžete orientovat podle energie. Výživově vhodná zmrzlina by měla mít podle kritérií Vím, co jím maximálně 110 kcal na porci. S ohledem na cukr vybírejte zmrzlinu s podílem cukru (tedy jednoduchých sacharidů) maximálně 20 g na 100 g výrobku.

Smetanová, nebo vodová?

O smetanových zmrzlinách se často mluví jako o poctivých. Z výživového hlediska jsou nejpoctivější ty na bázi tvarohu nebo ovoce. Zatímco tvaroh a smetanu občas nahrazují rostlinné tuky, vodová zmrzlina může být ošizena na podílu ovoce, nebo naopak naditá cukrem.

Máte-li chuť na zmrzlinu jako dezert, vybírejte mezi ovocnými sorbety. Chcete-li zmrzlinu jako svačinu, klidně si dejte smetanovou nebo tvarohovou. Ta vám totiž dodá i potřebné bílkoviny.