Rybí a mořský týden: Rybí polévka

Vaření a recepty 23. července 2013

Rybí polévku si nemusíte schovávat jen na vánoční tabuli. Uvařte ji z trochu exotičtějších ingrediencí než našich kapříků a uvidíte, že vám zachutná i v létě.

Potřebujete:

250 g mraženého mořského koktejlu

250 g zmraženého bílého kraba surimi (lze nahradit krabími tyčinkami)

1 menší celer

2 mrkve

2 malé petržele

2 cibule

1 hlavu česneku

2 dcl rajčatového pyré

2 dcl bílého vína

8 kuliček černého pepře

sůl

chilli papričky

rybí koření

olivový olej

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, ½ hlavy česneku, ½ celeru, 1 petržel a 1 mrkev na kostičky.

  2. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu a poduste asi 15 minut. Podlijte bílým vínem, přidejte rajčatové pyré, zamíchejte a zalijte 1 a ½ litrem vody. Přidejte sůl, kuličky pepře, rozemleté chilli papričky (podle chuti), celou cibuli (může být ve slupce), druhou polovinu hlavy česneku a zbytek zeleniny v celku. Vařte, až celá zelenina změkne.

  3. Zeleninu vyjměte, rozmixujte a dejte zpět do hrnce. Přidejte mořský koktejl a kraba surimi nakrájeného na kousky (nebo nakrájené krabí tyčinky), ochuťte rybím kořením a nechte prohřát. Podávejte s opečenou bagetou potřenou česnekem.