Rajčatový týden: Cukety s rajčaty a rýží

Vaření a recepty 2. srpna 2013

Také se vám sbíhají sliny, jen co tuto dobrotu původem z Itálie vidíte? Aby taky ne, kombinace rajčat, cuket a oliv je prostě neodolatelná.

Potřebujete:

200 g rýže parboiled

2 lžíce olivového oleje

800 g cuket

400 g rajčat

1 velkou cibuli

200 g mozzarelly

4 stroužky česneku

50 g slaniny

15 černých oliv

hrstku mateřídoušky

sůl

pepř

Postup:

  1. Rýži uvařte doměkka. Na pánvi rozehřejte olivový olej, zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli, přidejte nasekané stroužky česneku a lžíci mateřídoušky. Rýži osolte a opepřete, promíchejte, krátce prohřejte, nasypte do zapékací mísy a urovnejte do stejně vysoké vrstvy.

  2. Cuketu a rajčata nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, mozzarellu na kolečka tenčí. Do rýže mírně šikmo zapíchejte střídavě kolečka cuket, rajčat a mozzarelly. Povrch osolte, opepřete, posypte nakrájenými černými olivami, mateřídouškou a drobně nakrájenou slaninou. Vložte do předehřáté trouby a zvolna zapékejte 30–40 minut.