Týden zavařování a nakládání: Bramboroví utopenci

Vaření a recepty 21. srpna 2013

Co takhle vyzkoušet si tuhle pivní klasiku tentokrát v bezmasé podobě?

Potřebujete:

600 g malých brambůrek

3–4 dl olivového oleje

1 pivní sýr

1 červenou cibuli

1 chilli papričku

2 stroužky česneku

2 lžičky celého černého pepře

6 snítek tymiánu

1 snítku rozmarýnu

8 lístků bazalky

sůl

Postup:

  1. Brambůrky oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je, nechte částečně zchladnout a každou pak několikrát propíchněte silnou jehlou nebo špízkem.

  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Papričku opláchněte a nakrájejte na kolečka. Pivní sýr nakrájejte na plátky.

  3. Připravte si dvě sklenice o objemu asi 5 dl a střídavě do nich naskládejte brambory se sýrem, ty postupně prokládejte cibulí, bylinkami, česnekem a chilli papričkami. Na závěr vše osolte, prosypejte pepřem, zalijte olejem a nechte nejméně 3 dny rozležet v chladu.