Houbový týden: Houbová polévka v bochníčku

Vaření a recepty 20. září 2013

V chlebu většinou dostáváme různé mexické či gulášové polévky. Ale teď se zamyslete alespoň nad jediným důvodem, proč by se v bochníčku nemohla podávat i houbovka... Nic vás nenapadá? No aby také ano, vždyť je to super nápad!

Potřebujete:

4 malé chlebové bochníčky

*Náplň: *

400 g čerstvých hub

1 malou cibuli

1 lžíci sádla

sůl

kmín

Polévka:

2 mrkve

kousek celeru

1 petržel

1 cibuli

4–6 menších brambor

1 lžičku sypkého bujonu bez konzervantů

1 vrchovatou lžíci hladké mouky

1 lžíci sádla

1 šálek vyloupaného hrášku

sůl

pepř

půl lžičky kmínu

hrstku libečku

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli očistěte a drobně nakrájejte. Na rozehřátém sádle ji lehce opečte, posypejte moukou, zapražte a přidejte oloupané, na kostky nakrájené brambory, hrášek, lžičku sypkého bujonu a kmín. Zalijte asi 0,75 l studené vody, dobře promíchejte, uveďte do varu a velmi zvolna vařte asi 15 minut. Občas promíchejte a nakonec podle chuti dosolte, opepřete a vmíchejte jemně nasekaný libeček.

  2. Mezitím zpěňte na sádle drobně nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a nakrájené houby, lehce opečte, mírně osolte, okmínujte a zvolna je poduste doměkka. Seřízněte vršky bochníčků, dobře je vydlabejte, rozdělte do nich podušené houby a zalijte je polévkou. Ihned podávejte.