Biotýden: Jahodové koláčky

Vaření a recepty 5. září 2013

Biojídla nemusí být jen na slano. Vyzkoušejte tyhle dokonalé koláčky, dokud se dají sehnat kvalitní jahody.

Potřebujete:

300 g polohrubé mouky

1 vejce

100 g Hery

50 g cukru

špetku soli

lžičku citronové kůry

500 g jahod

400 ml mléka

1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku

40 g cukru

40 g másla

2 lžíce strouhaného kokosu

Postup:

  1. Na vál prosejte mouku, přidejte Heru, cukr, sůl a rozdrobte. Do středu dejte rozklepnuté vejce, několik lžic studené vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu půl hodiny rozležet. Pak těsto vyválejte na plát, vykrájejte kolečka o něco větší, než jsou formičky, vtiskněte je do formiček a pokryjte kousky pečicího papíru. Ten zatižte suchou směsí (hrách, fazole, nebo k tomu určené keramické kuličky), vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut. Potom papír se zátěží vyjměte a dopečte.

  2. V kastrolu svařte za stálého míchání mléko s pudinkovým práškem a cukrem na hustý pudink, na závěr do něj vmíchejte máslo. Když se rozpustí, postavte nádobu do studené vody a míchejte do zchladnutí. Krém dejte do sáčku a nastříkejte do upečených, vychladlých koláčků. Ozdobte je jahodami a posypejte kokosem.