Hráškový týden: Nadýchaný nákyp plný chutí

Vaření a recepty 17. října 2014

Včera jsme si dávali "hospodskou" večeři, dneska zase odlehčíme našlehaným nákypem.

Hráškový nákyp s pórkem

Potřebujete:

300 g hrášku

200 g očištěného pórku

5 vajec

100 g lučiny

100 g měkkého tvarohu

60 g nastrouhaného sýru Gouda

1,5 dl zakysané smetany

30 g másla

špetku mletého bílého pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Pórek nakrájejte na kolečka a vložte ho do kastrolu s rozehřátým máslem. Přidejte hrášek a zeleninu poduste doměkka. Podušený hrášek s pórkem přesypte do vhodné mísy a nechte prochladnout.

  2. Smetanu rozmíchejte s lučinou a tvarohem, směs osolte, opepřete a přilijte k zelenině v míse. Vejce rozklepněte do misky, také je přilijte do mísy se zeleninou a dobře promíchejte. Na závěr přidejte nastrouhaný sýr a vše opět dobře promíchejte.

  3. Vhodnou zapékací formu, nejlépe hranatou, vyložte papírem na pečení. Směs nalijte do formy, zakryjte ji alobalem, postavte do hlubšího pekáčku naplněného vodou a pečte asi 50 minut při 150 °C, podle velikosti a tvaru formy.