Hráškový týden: Zkuste ještě jedny skvělé knedlíky

Vaření a recepty 18. října 2014

Tyhle knedlíky mají skvělou chuť, i když v nich nenajdete žádnou uzeninu. Zkuste je rodině nabídnout, uvidíte, co oni na to.

Knedlíky s hráškem a kukuřicí

Potřebujete:

Bramborové těsto:

800 g vařených studených brambor

200 g hrubé mouky

100 g krupice

1 vejce

1 lžíci octa

sůl

mouku na vál

50 g másla na omaštění

Náplň:

200 g mraženého jemného hrášku

200 g mražené kukuřice

5 vajec

150 g másla

0,5 dl smetany

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. V kastrolu rozehřejte máslo a opečte na něm kukuřici. Přidejte hrášek a nechte ho prohřát. Vše zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, osolte, opepřete a míchejte do polotuha. Směs odstavte z ohně a nechte ji zchladnout.

  2. Oloupané brambory nastrouhejte najemno do mísy, osolte je, přidejte prosátou hrubou mouku, krupici, ocet a vejce. Vše promíchejte rychle vařečkou, až vznikne hladké pevné těsto. Ihned ho rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte na čtverečky velké 5 x 5 cm. Na každý položte hromádku náplně, těsto uzavřete a v dlaních zakulaťte. Knedlíky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 6 – 8 minut.

  3. Zbylou náplň znovu ohřejte, případně ji ještě vylepšete nakrájenou šunkou nebo anglickou slaninou. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, omastěte je rozehřátým máslem, doplňte je ohřátou zbylou náplní a podávejte.