Hráškový týden: Efektní roláda k nedělnímu obědu

Vaření a recepty 19. října 2014

S tímhle jídlem budete mít trošku víc práce a přiznejme si, že hrášek je tam spíš tak jako pro efekt. Ale zas je to efekt moc hezký!

Pražská hovězí roláda

Potřebujete:

400 g hovězího masa (větší kus vhodný na roládu)

4 vejce

100 g šunky

100 g slaniny

100 g zeleného hrášku

4 dl masového vývaru

2 lžíce hrubé mouky

2 lžíce hladké mouky

3 lžíce oleje

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Šunku nakrájejte na kostičky a lehce opečte na rozehřátém oleji. Přidejte hrášek a rozšlehaná vejce, osolte, opepřete a umíchejte do polotuha. Směs odstavte a nechte vychladnout.

  2. Mezitím maso rozklepejte přes potravinovou fólii na tenký plát (díky fólii se maso nepotrhá a necáká z něj šťáva).

  3. Vychladlou vaječnou směs smíchejte s hrubou moukou a rozetřete na plát masa. Stočte ho do rolády, převažte ji provázkem, poklaďte plátky slaniny a vložte do pekáčku. Roládu podlijte vývarem a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C za občasného přelévání výpekem. Upečenou roládu vyjměte z pekáče, výpek zaprašte hladkou moukou, zalijte trochou vody a provařte. Omáčku podle potřeby dochuťte pepřem a solí a přeceďte. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.