Český týden: nejdřív sbírejte, pak mlsejte

Vaření a recepty 21. října 2014

Kaštanová polévka je určitě výjimečná záležitost, protože stromů, na kterých by jedlé kaštany rostly, u nás není zas tak moc. Ale máte-li možnost je získat, neváhejte a vařte.

Polévka z kaštanů

Potřebujete:

250 g jedlých kaštanů

500 ml vody

250 ml domácího zeleninového vývaru

mleté nové koření

muškátový oříšek

zázvor

100 ml sladké smetany

100 ml zakysané smetany

sůl a pepř

čerstvou petrželku

Postup přípravy:

  1. Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte „chlupatou“ slupku.

  2. Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousků kaštanů na ozdobu a rozmixujte.

  3. Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou a kaštany, a s kouskem celozrnného pečiva.