Český týden: kupte hrušky a sýr a zapněte troubu

Vaření a recepty 22. října 2014

Nepotřebujete moc času ani moc surovin a získáte osm skvělých koláčků, které nadchnou každého strávníka. K pití doporučujeme kvalitní bílé víno.

Koláčky s hruškami a sýrem

Potřebujete:

300 g hladké špaldové mouky

175 g másla

3–4 lžíce studené vody

Náplň:

2 vejce

150 g tvrdého sýru

1 lžíci mléka

sůl a pepř

3 větší hrušky

1 menší červenou cibuli

Postup přípravy:

  1. Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Poté jej vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou jej trošku propíchejte.

  2. Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka.

  3. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, asi 30 minut. Pikantní chuť koláčkům dodá zrající sýr či sýr modrého typu.