Pečená panenka se švestkami
Potřebujete:
800 g vepřové panenky
2 hřebíčky
1/2 hvězdičky badyánu
1/4 lžičky skořice
1 lžíci řepkového oleje
2 mrkve
2 pastináky
4 plátky sušené šunky
8 stroužků česneku
8–12 sušených švestek bez pecky
sůl a pepř
Postup přípravy:
Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.
Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.
Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.