Český týden: proč byste měla paštiku kupovat?

Vaření a recepty 24. října 2014

Není nic jednoduššího, než si dojít do supermarketu za roh a koupit paštiku z regálu. Ale jestli se jednou pustíte do domácí, nebudete už chtít jinou!

Sváteční paštika

Potřebujete:

250 g drůbežích jater

4 šalotky nebo 1 střední cibuli

2 stroužky česneku

200 g másla

1 lžíci oleje

3 lžíce (50 ml) suchého cherry

sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Játra očistěte od blanek a žilek a ponechejte je v celku. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

  2. V pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem. Vsypte šalotku a restujte ji asi 1 minutu, jen aby změkla. Pak přidejte česnek a drůbeží játra a na mírném ohni restujte asi 8 minut – uvnitř by měla být lehce narůžovělá. Zalijte je cherry, promíchejte a sundejte z ohně.

  3. Orestovaná a lehce zchladlá játra a vše z pánve rozmixujte. Směs osolte a opepřete. Rozdělte do skleniček nebo misek. Zbytek másla rozpusťte a na povrch paštiky nalijte malinkou vrstvičku. Nechte vychladnout v lednici. Pokud paštiku připravujete pro skutečně sváteční příležitost, vmíchejte do směsi 100 ml vyšlehané smetany a pak teprve nechte v lednici ztuhnout.