Cibulový týden: Hodně voňavá polívčička

Vaření a recepty 20. srpna 2014

Včera jsme říkali, že cibule je děsně zdravá, že jo? No, a když k ní dodáte česnek, tak vás letos na podzim zaručeně žádná viróza nedostane!

Cibulačka s česnekovými krutony

Potřebujete:

2 velké cibule

svazek zelené naťové cibule

1 menší bageta

6 dl silného nesoleného vývaru

0,5 dl olivového oleje

0,4 dl suchého bílého vína

1 celá hlavička česneku

olej na opečení krutonů

mletý bílý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Velké cibule očistěte a rozkrojte na čtvrtiny (ponechte na nich větší část kořínku, který drží cibuli pohromadě).

  2. V hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte nejdříve čtvrtky velké cibule, po chvilce nakrájené zelené cibulky a polovinu česnekových stroužků nakrájených na plátky a vše opečte do světle hněda.

  3. Přilijte víno a vývar, povařte 10 minut a na závěr polévku dochuťte solí a pepřem. Bagetu nakrájejte na plátky, opečte je na oleji a potřete druhou polovinou česneku. Horkou polévku nalijte do talířů a podávejte s malými toastíky z bagety.