Cibulový týden: Marmeláda z cibule? No fakt!

Vaření a recepty 21. srpna 2014

Tyhle koláčky si nechte jako překvapení pro hosty. Ať uhodnou, co se v nich skrývá za dobrotu!

Šátečky s cibulovou marmeládou

Potřebujete:

listové těsto

120 g sýru s dvojí plísní

mouku na vál

1/2 vejce a 1 lžíci mléka na potření

Marmeláda:

300 g oloupané červené cibule

2 dl červeného vína

50 g cukru

2 lžíce medu

1 lžičku čerstvě drceného pepře

Postup přípravy:

  1. Marmeláda: Do kastrůlku nasypte cukr, a když se začne tavit, vmíchejte cibuli nakrájenou na jemné nudličky. Jakmile pustí šťávu a cukr se rozpustí, přilijte víno, přidejte pepř a med a zvolna za občasného míchání duste doměkka.

  2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 1,5 mm a nakrájejte ho na čtverce o velikosti 10 x 10 cm.

  3. Do středu každého položte kousek sýru, potřete ho marmeládou a rohy těsta potřete vejcem rozšlehaným s mlékem. Přehněte je do středu přes náplň, lehce stlačte a zakryjte ozdobně vykrojeným kouskem zbylého těsta. Šátečky přeložte na plech s papírem na pečení, potřete zbylým vejcem a pečte dozlatova při 180 °C asi 12 – 15 minut.