Cibulový týden: Královská plněná pečená dobrota

Vaření a recepty 23. srpna 2014

Tady se královna zahrady rozhodně neschová - každý ji pozná na první pohled i nadýchnutí. A taky si ji každý zamiluje.

Plněná zapečená cibule

Potřebujete:

4 cibule

120 g konzervovaného tuňáka

1 housku

1,5 dl mléka

1 vejce

50 g másla

40 g nastrouhaného sýru

1 lžíci nakrájené máty

mletý pepř

sůl

máslo na vymazání zapékací misky

Omáčka:

2 dl bílého vína

1 menší cibuli

1/2 žluté papriky

2 lžíce rajského protlaku

2 lžíce cukru

1 lžíci oleje

1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Cibule oloupejte, z obou stran je seřízněte tak, abyste vytvořili malé soudky, a zvolna je povařte asi 2 minuty v osolené vodě. Ihned je zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat (trochu vývaru z cibulí si nechte stranou).

  2. Housku nakrájejte na plátky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

  3. Dužninu ve středu cibulí opatrně prořízněte tenkým ostrým nožíkem tak, aby dvě vnější vrstvy dužniny zůstaly neporušené, a opatrně ji vytlačte prstem. Nakrájejte ji najemno a krátce poduste na másle. Přidejte vymačkanou rozdrobenou housku, mátu, kousky tuňáka, vejce a pepř a míchejte, dokud se vejce nesrazí.

  4. Touto směsí naplňte vydlabané cibule, naskládejte je do zapékací misky vymazané máslem, podlijte trochou vývaru z cibule a duste zakryté asi 20 minut v troubě při 150 °C. Pak cibule odkryjte, posypte sýrem a zprudka je zapečte dozlatova pod grilem při 250 °C. Podávejte je s omáčkou - tu vyrobíte tak, že kostičky papriky a cibule orestujete na oleji, přidáte protlak a znovu orestujete. Přidáte víno, cukr, sůl a pepř a zvolna dusíte doměkka. K tomu podáváte toasty nebo rýži.