Hruškový týden: Drobenkový koláč s hruškami

Vaření a recepty 22. září 2014

Surovin moc nepotřebujete a času taky ne. Takže všechno s tímhle koláčem určitě dobře dopadne.

Potřebujete:

6 hrušek

250 g hrubé mouky

130 g másla

100 g cukru

1 vejce

1 sáček vanilinového cukru

1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

mletou skořici a moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. 100 g másla nakrájejte na kousky, smíchejte je v míse s oběma druhy cukru a moukou promíchanou s práškem do pečiva a prsty vše rozemněte na drobenku. Přidejte vejce a těsto znovu prsty rozdrobte.

  2. Hlubší plech vyložte papírem na pečení a nasypte do něj polovinu drobenkové směsi. Rozložte na ni vrstvu nakrájených hrušek (malou část hrušek si nechte ještě stranou), posypte je kousky zbylého másla, vše zasypte zbylou drobenkovou směsí a povrch ozdobte plátky hrušek.

  3. Naplněný plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečte asi 25 minut dozlatova. Upečený koláč posypte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.