Hruškový týden: Hruškové knedlíky

Vaření a recepty 26. září 2014

Tahle dobrota vám dá více práce než tradiční knedlíky, ale zase se vás každý bude ptát, kde jste se ten úžasný recept naučili.

Potřebujete:

140 g měkkého tvarohu

140 g vařených oloupaných brambor

asi 150 g hrubé mouky

1 vejce

2 lžíce rozpuštěného másla

sůl

80 g opražených drcených lískových oříšků

rozpuštěné máslo

moučkový cukr na doplnění

Náplň:

3 malé měkké hrušky

100 g sušených višní

40 g cukru

1 dl červeného vína

0,3 dl višňového likéru

kousek celé skořice

Postup přípravy:

  1. Drobně nakrájené višně krátce poduste s vínem, skořicí a cukrem. Přilijte likér a míchejte do zhoustnutí. Směs nechte vychladnout, pak skořici vyjměte a ostrým nožem z ní utvořte falešné stopky.

  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a prostor naplňte višněmi.

  3. Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte tvaroh, vejce, špetku soli, zahustěte moukou, přilijte máslo a opatrně vypracujte těsto. Ihned ho rozdělte na kousky, zabalte do nich naplněné hrušky, knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut.

  4. Uvařené a odkapané knedlíky rozdělte na talíře, do každého zapíchněte “stopku” ze skořice, doplňte je oříšky promíchanými s máslem, pocukrujte a podávejte.