Hruškový týden: Medové hrušky

Vaření a recepty 27. září 2014

Zavřete oči, odcházím... Ba ne, neodcházejte, ale zavřete oči a vychutnávejte si tu sladkou jemnost hrušek i krému.

Potřebujete:

4 střední hrušky

40 g másla

2 dl čerstvé pomerančové šťávy

4 lžíce medu

2 lžíce cukru

1 lžíci rumu

asi 6 hřebíčků

2 hvězdičky badyánu

kousek celé skořice

Krém:

4 žloutky

1 dl bílého vína

0,5 dl medu

Postup přípravy:

  1. V kastrolu nebo v hluboké pánvi s těžkým dnem nechte roztavit cukr na karamel. Když začne zlátnout, přidejte pomerančovou šťávu, máslo, rum, med a koření a zvolna povařte.

  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny, zbavte je jádřince a vložte do horké karamelové směsi. Asi po minutě hrušky otočte, zakryjte pokličkou, nechte zvolna dusit 10 minut a každou minutu hrušky otočte. Pak z hrušek odklopte pokličku a dále je vařte za stálého přelévání sirupem, ve kterém se vaří, dokud nezměknou.

  3. Pěnový krém: V kastrůlku svařte med s vínem asi na dvě třetiny původního množství a odstavte z ohně. Žloutky lehce našlehejte v kovové misce. Postupně k nim po lžících všlehejte svařené víno s medem a nechte chvilku stát. Pak misku se směsí ponořte do horké vodní lázně a šlehejte, dokud nevznikne jemná pěna.

  4. Hrušky rozdělte do misek, přelijte sirupem, ve kterém se dusily, a doplňte kopečkem čerstvě vyšlehaného krému.