Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 27. 1. 2015

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí
a vůní.

zelenina s mozarellou

Líně pečená zelenina s mozzarellou

Při pomalém pečení ze sebe vydá zelenina všechnu svou vůni i chuť a také nádherně zesládne. Použijete-li čerstvou zeleninu z místní produkce, nebo dokonce bio, bude obzvlášť dokonalá!  Doba přípravy: 20 minut
+ 2 hodiny pečení


Suroviny na 6 porcí:
 1 lilek • 1 cuketa • 1 cibule • 2 malé červené řepy • 2 barevné papriky • 1/4 hrnku olivového oleje • 1 lžíce balzamikového octa • 1 lžíce dijonské hořčice • šťáva z 1 citronu • 2 stroužky česneku • 200 g mozzarelly • 2 snítky bazalky • sůl • pepř

  1. Omytý lilek i cuketu nakrájejte na silnější kolečka a poté na čtvrtky, osolte a nechte na cedníku asi 10 minut pustit vodu. Poté je osušte ubrouskem. Cibuli i řepy oloupejte
a nakrájejte na osminky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy.

  2. Troubu rozehřejte na 120 °C. Olivový olej prošlehejte s balzamikovým octem, dijonskou hořčicí, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Zálivku osolte a opepřete.

  3. Zeleninu nasypte do pekáče, promíchejte se zálivkou a pečte přikrytou v troubě asi 2 hodiny. V průběhu pečení zeleninu několikrát promíchejte.


  4. Na zeleninu na kousky natrhejte mozzarellu a sýr nechte pod grilem ještě pár minut rozpustit. Na závěr dochuťte natrhanou čerstvou bazalkou a podávejte s bílým chlebem.

Tip: Popusťte uzdu své fantazii a obměňujte zeleninu podle nabídky na nejbližším farmářském trhu nebo v obchodě s dobrou zeleninou.