Pivní polévka
Suroviny na 4 porce: 500 ml světlého piva • 4 lžíce másla • 1/2 velké cibule • 1/4 malého celeru • 2 malé mrkve • 1 stroužek česneku • 1/2 hrnku hladké mouky • 2 hrnky vývaru • 2 hrnky plnotučného mléka • 3 hrnky nastrouhané- ho čedaru + na posypání • 1 lžíce cukru • sůl • pepř
Krutony: 2 krajíce chleba • 2 lžíce olivového oleje
Otevřete pivo, nalijte ho do misky a nechte 2 hodiny stát. Troubu předehřejte na 180 °C.
V hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj jemně pokrájenou cibuli, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a na plátky pokrájený česnek. Restujte a míchejte, až zelenina změkne (5–7 minut). Přisypte mouku a míchejte a restujte další 3 minuty, až chytne zlatavou barvu.
Zalijte vývarem a za stálého míchání vařte, až se vytvoří hustý krém, asi 3 minuty. Přilijte mléko a pivo a nezapomeňte pořád míchat. Vařte dalších 5 minut, dokud polévka opět trochu nezhoustne.
Přidejte sýr a cukr, osolte, opepřete a nechte vařit 20 minut na velmi mírném plameni. Občas promíchejte. Před podáváním nechte 5 minut zchladnout a servírujte posypané nastrouhaným sýrem a chlebovými krutony.
Krutony: Nakrájejte chléb na kostky. Nasypte je na plech na pečicí papír a pokapejte olejem. Vložte je do trouby a pečte, dokud nezezlátnou, asi 13–15 minut.
Tip: Zahustit můžete polévku také strouhanou vařenou bramborou.