3 nejlepší recepty z piva

Vaření a recepty 9. 6. 2015

Pokud patříte mezi fanoušky zlatavého moku, ke čtení této rubriky vás dlouho zvát nemusíme. Pivo má své kouzlo, může dominovat, ale také jen pokrm lehce podtrhnout. Na talíři nakonec zaujme
i ty, kteří ho jinak nepijí. Pojďte se nechat přesvědčit!

jehnečí kolínka

Pivní polévka

Suroviny na 4 porce: 500 ml světlého piva • 4 lžíce másla • 1/2 velké cibule • 1/4 malého celeru • 2 malé mrkve • 1 stroužek česneku • 1/2 hrnku hladké mouky • 2 hrnky vývaru • 2 hrnky plnotučného mléka • 3 hrnky nastrouhané- ho čedaru + na posypání • 1 lžíce cukru • sůl • pepř

Krutony: 2 krajíce chleba • 2 lžíce olivového oleje

  1. Otevřete pivo, nalijte ho do misky a nechte 2 hodiny stát. Troubu předehřejte na 180 °C.

  2. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj jemně pokrájenou cibuli, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a na plátky pokrájený česnek. Restujte a míchejte, až zelenina změkne 
(5–7 minut). Přisypte mouku a míchejte a restujte další 3 minuty, až chytne zlatavou barvu.


  3. Zalijte vývarem a za stálého míchání vařte, až se vytvoří hustý krém, asi 3 minuty. Přilijte mléko a pivo a nezapomeňte pořád míchat. Vařte dalších 5 minut, dokud polévka opět trochu nezhoustne.


  4. Přidejte sýr a cukr, osolte, opepřete a nechte vařit 20 minut na velmi mírném plameni. Občas promíchejte. Před podáváním nechte 5 minut zchladnout a servírujte posypané nastrouhaným sýrem a chlebovými krutony.

  5. Krutony: Nakrájejte chléb na kostky. Nasypte je na plech na pečicí papír a pokapejte olejem. Vložte je do trouby a pečte, dokud nezezlátnou, asi 13–15 minut.

Tip: Zahustit můžete polévku také strouhanou vařenou bramborou.