Hovězí ragú
Suroviny na 4 porce: • 600 g zadního hovězího masa • 2 lžíce hladké mouky • 100 g slaniny • 3 cibule • 2 stroužky česneku • 1 balíček bouquet garni (svazek petrželky, tymiánu a bobkového listu) • 350 ml suchého červeného vína • 500 ml hovězího vývaru • 2 lžíce brusinek • 250 g žampionů • 3 mrkve • sůl • pepř
Omyté a osušené maso nakrájejte na kostky velké asi 3 x 3cm. Obalte je v mouce promíchané se lžičkou soli a mletého pepře.
V kastrolu rozpalte slaninu a vysmahněte z ní tuk. Přihoďte na drobné kostky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Vše osmažte dozlatova.
Přisypte maso a osmažte ho dohněda. Maso neustále míchejte, aby se příliš nepřipalovalo.
Přidejte svazeček bouquet garni, osolte a opepřete a zalijte vínem a vývarem. Přiklopte pokličkou a duste asi hodinu. Ragú občas zamíchejte, případně podlijte.
Po hodině přidejte brusinky, očištěné žampiony (překrojené na čtvrtky) a oškrábanou mrkev (rozkrájenou na asi dvoucentimetrové špalíčky). Duste další půlhodinu.
Podle chuti dosolte a opepřete, vyjměte bouquet garni a podávejte třeba s těstovinami nebo s knedlíky.
Tip: Místo brusinek můžete k masu přidat sušené švestky. Omáčka bude sladší (se staročeským nádechem).