Seznamte se s ragú

Vaření a recepty 1. 8. 2015

Husté silné omáčce připravené technikou pomalého dušení na mírném plameni se říká ragú (ale také guláš, stew, casserole cocido či kari). V každém případě však jde o výjimečný zážitek!

hovezi ragu

Hovězí ragú

Suroviny na 4 porce:
 • 600 g zadního hovězího masa • 2 lžíce hladké mouky • 100 g slaniny • 3 cibule • 2 stroužky česneku • 1 balíček bouquet garni (svazek petrželky, tymiánu a bobkového listu) • 350 ml suchého červeného vína
• 500 ml hovězího vývaru
• 2 lžíce brusinek • 250 g žampionů • 3 mrkve • sůl • pepř

  1. Omyté a osušené maso nakrájejte na kostky velké asi 3 x 3cm. Obalte je v mouce promíchané se lžičkou soli a mletého pepře.

  2. V kastrolu rozpalte slaninu a vysmahněte z ní tuk. Přihoďte na drobné kostky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Vše osmažte dozlatova.


  3. Přisypte maso a osmažte ho dohněda. Maso neustále míchejte, aby se příliš nepřipalovalo.

  4. Přidejte svazeček bouquet garni, osolte a opepřete a zalijte vínem a vývarem. Přiklopte pokličkou a duste asi hodinu. Ragú občas zamíchejte, případně podlijte.

  5. Po hodině přidejte brusinky, očištěné žampiony (překrojené na čtvrtky) a oškrábanou mrkev (rozkrájenou na asi dvoucentimetrové špalíčky). Duste další půlhodinu.


  6. Podle chuti dosolte a opepřete, vyjměte bouquet garni a podávejte třeba s těstovinami nebo s knedlíky.

Tip: Místo brusinek můžete 
k masu přidat sušené švestky. Omáčka bude sladší (se staročeským nádechem).