Seznamte se s ragú

Vaření a recepty 1. 8. 2015

Husté silné omáčce připravené technikou pomalého dušení na mírném plameni se říká ragú (ale také guláš, stew, casserole cocido či kari). V každém případě však jde o výjimečný zážitek!

cuketove ragu

Cuketové ragú 
s vepřovým masem


Suroviny na 4 porce:
 • 400g vepřového plecka • 2 cibule • 3 stroužky česneku • 2–3 lžíce oleje • špetka sladké papriky • 3 větší brambory • 200ml zeleninového vývaru • 4 rajčata • 3 cukety • hrst oregana 
a tymiánu • 1 lžíce citronové šťávy • sůl • pepř

  1. Maso nakrájejte na kostky, brambory oloupejte
 a rozkrájejte na stejně velké kostky, rajčata a cukety na kolečka, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi nebo v kastrolu na rozpáleném oleji osmahněte dozlatova cibuli, česnek a maso.


  2. Po 10 minutách restování přisypte sladkou papriku a brambory. Směs promíchejte, přilijte vývar, osolte, opepřete a duste doměkka, asi 15 minut.

  3. Nakonec přidejte rajčata, cukety, bylinky a citronovou šťávu. Vše ještě 5–10 minut poduste a ihned podávejte.

Tip: Tento pokrm je skvělý i bez masa. Zeleninu můžete vyskládat do pekáčku a místo smažení ji zapéct.